Az Év Európai Múzeuma - szombaton kiderül, kiket díjaznak

A mai nappal kezdetét vette az Európai Múzeumi Fórum (European Museum Forum, EMF) idei, díjkiosztóval egybekötött, három napos konferenciája, melynek az Európai Bizottság Múzeumi Díját 2018-ban elnyerő sarajevoi War Childhood Museum ad otthont, egészen május 25-ig.

Az 1977-ben alapított az Év Európai Múzeuma Díj (European Museum of The Year Award, EMYA) átadóját megelőző konferencia alatt a jelölt múzeumok lehetőséget kapnak programjaik bemutatására, de aktuális muzeológiai kérdések megvitatása is napirendre kerül. Az idei évben a panelbeszélgetéseket tematikus szekciókra osztották – így például Múzeumok és nagy ötletek, Múzeumok és világtörténelem, Múzeumok és környezet, Múzeumok és irodalom vagy épp Múzeumok és a történelmi identitás új narratívái is a program részei – mely utóbbiban a Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot Emlékhelyének kéviselője is felszólal.

Az EMF nem csupán az Év Európai Múzeuma Díjat osztja ki, de az emberi jogokat és demokráciát kulcskérdésként kezelő intézményeknek a már említett Európai Bizottság Múzeumi Díját (The Council of Europe Museum Prize), az elkötelezett múzeumi közösségért a Silletto Díjat, a Kenneth Hudson Díjat és a Fentarthatósági Különdíjat (the Special Commendation for Sustainability) is odíitéli az átlagosan 9-13 főből álló zsűri által legalkalmasabbnak vélt múzeumoknak.

Az elismerés célja többek közt a múzeumok innovációkra való ösztönzése, a közösségi értékek fontosságának kiemelése. A zsűri az utóbbi pár évben elsődlegesen a látogatói élményre, az őket fogadó környezetre fókuszál, szemben a gyűjtemény összetételével vagy az intézményben végzett kutatómunkával. Az értékeléskor szintén fontos szempont az önkéntesek, a támogatók és a múzeumi közösségek bevonásának mértéke.

A nevezés kritériumai között szerepel, hogy a múzeum legfeljebb három éve nylít vagy az utóbbi három évben nagyfokú átalakításon esett át, de időszaki- vagy fél-időszaki kiállításokkal is megmérettethetik maguk az intézmények.

A résztvevő múzeumokat a zsűri tagjai egy éven keresztül látogatják, ellenőrzik, majd közösen hozzák meg a végső döntést, melynek eredményéről szombaton tájékoztatják a résztvevőket. Magyar részről a fentebb említett Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot Emlékhely is az idei 40 jelölt közt szerepel. 

Képtalálat a következőre: „emya”

 

 

A jelöltek listája ide kattintva megtekinthető.