Befektetés a jövőbe - Digitális Átállás 2021-2027

2018 június 6-án adta ki az Európai Bizottság a Befektetés a jövőbe – Digitális átállás című költségvetési ajánlását, a 2021-2027 közötti többéves pénzügyi keret (European Multiannual Financial Framework) tervezése kapcsán. A dokumentum megfogalmazza, hogy a digitális átállás kulcsfontosságú Európa jövőbeli növekedéséhez, az új finanszírozási projektek segítik majd az EU-n belüli digitális szakadékok áthidalását. Az Egységes Digitális Piacra vonatkozó stratégia szilárd keretet teremtett, a következő költségvetési időszakban a tervek szerint a Digitális Európa program támogatja majd az európai társadalmak és gazdaságok digitális átalakulását. Az összesen 9,2 milliárd eurós költségvetési programtervezet az alábbi területekre fókuszál: szuperszámítógépek (2,7 milliárd euró), mesterséges intelligencia (2,5 milliárd euró), kiberbiztonság és adatvédelem (2 milliárd euró), fejlett digitális készségek (700 millió euró), valamint a digitális technológiák széles körű használata a gazdaság és a társadalom egész területén (1,3 milliárd euró).

idézet a júniusban Európai Bizottság által kiadott költségvetési ajánlás dokumentumából.

Nagy teljesítményű vagy szuperszámítógépek szükségesek az egyre nagyobb mennyiségű adat feldolgozásához. Az Új Digitális Európa támogatja az EU-n belüli nagy teljesítményű számítástechnikai és adatfeldolgozó kapacitásokat, és biztosítja széles körű alkalmazását olyan területeken, mint az éghajlatváltozás elleni küzdelem, az egészségügyi ellátás és a biztonság javítása. A szuperszámítógépes terület tervezett költségvetése: 2,7 milliárd euró.

A mesterséges intelligencia a gazdasági növekedés egyik legígéretesebb technológiája és sok társdalami kihívást is rejt magában. A mesterséges intelligencia alapú fejlesztések új hulláma nemcsak a digitális termékekre és szolgáltatásokra, hanem a hagyományos iparágakra és a nem informatikai ágazatokra is jelentős hatást fog gyakorolni, és javítja az emberek mindennapi életét. A mesterséges intelligencia terület tervezett költségvetése: 2,5 milliárd  euró

Miközben az információk elérésére és terjesztésére új lehetőségek nyíltak meg, a digitális technológiák új kockázatokat is jelentenek. Ezek közé tartoznak a növekvő számú cyber-támadások és csalások, az adatlopás és a destabilizálási kísérletek. Kulcsfontosságú a kiberbiztonságba való befektetés, hiszen a bizalom és a tudatosság a működő egységes digitális piac alapja.  Az EU úgy reagált ezekre a kihívásokra, hogy széles körű kiberbiztonsági intézkedéseket fogadott el, beleértve az első EU-szintű kiberbiztonsági jogszabályokat (NIS = Network and Information Security). A kiberbiztonsági terület tervezett költségvetése: 2 milliárd  euró.

 A digitális technológiákba történő befektetések akkor térülnek meg, ha elegendő megfelelő képzettséggel rendelkező ember tudja azokat használni. A Digitális Európa program a jelenlegi és a jövőbeni diákok és technológiai szakemberek számára biztosít jó képzési és karrier lehetőségeket, hogy folytassák tanulmányaikat a korszerű digitális technológiák területén. A digitális képességek tervezett költségvetése: 700 millió euró.

 A Digitális Európa  program biztosítja a közigazgatási és a közszolgáltatási adminsztráció digitális átállását, valamint az egész EU-ra kiterjedő interoperabilitást, valamint megkönnyíti minden vállalkozás, különösen a kkv-k számára a technológiához és a know-howhoz való hozzáférést is. A Digitális Európa program tervezett költségvetése: 1,3 milliárd euró.

az eredeti dokumentum online: https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/budget-june2018-digital-transformation_en.pdf

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ