Muzeum@Digit 2017

A 2013-ban indult éves MUZEUM@DIGIT konferencia 2017-ben ​fontos mérföldkőhöz érkezett: 5. alkalommal invitáltuk a Magyar Nemzeti Múzeumba a hazai és nemzetközi múzeumi szakma képviselőit a 2017. november 28-29. közötti eseményünkre.

A jeles évforduló alkalmából több újdonsággal is készültünk: a modern kor elvárásaival lépést tartva a megújuló konferenciát a környezettudatosság, a fenntarthatóság, az innováció és az interaktivitás jellemezte. A papírfelhasználás csökkentése érdekében kényelmes digitális megoldások, a konferencia interaktív mobilapplikációja, valamint a helyszín több pontján elhelyezett  képernyők szolgálták ki a résztvevőket.

A korábbi évek gyakorlatát követve a szakmai programban 2017-ben is hazai, európai és tengerentúli előadók színvonalas előadásai, valamint inspiráló múzeumi projektek bemutatói kaptak helyet. A MUZEUM@DIGIT fókuszában – eredeti koncepciójához híven – most is a digitális megújulás, az innováció, a trendek és tapasztalatok bemutatása állt, nagy hangsúlyt fektetve a nemrég elfogadott Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiára. Emellett – többek között – a kiállítások digitalizálása, a médiaoktatás, a kulturális statisztika, az audiovizuális archívumok és a digitális adatvagyon témaköre is terítékre került.

Az előadások mellett kötetlen fakultatív programok is várták az érdeklődőket: a konferencia mindkét napján tematikus digitális sétákat szerveztünk kizárólag a résztvevők számára.
A 2016-ban debütáló új szolgáltatásunk sikerén felbuzdulva november 30-ra két különböző tematikájú workshopot is szerveztünk.

Az eddigi hagyományt követve, a szakmai programhoz 2017-ben is céges kiállítás kapcsolódott, amely lehetőséget nyújtott az új technológiákkal történő ismerkedésre, a leendő üzleti partnerek felkutatására.  

A MUZEUM@DIGIT konferencia új interaktív mobil applikációjával nem csak a rendezvény programja volt nyomon követhető, hanem számos egyéb lehetőséget is rejtett magában. A résztvevők regisztrálhatták magukat az alkalmazásban, üzeneteket válthattak egymással, értékelhették az előadásokat és a kiállítókat, kiválaszthatták kedvenceiket és térképen is megnézhették a konferencia helyszíneit.  A muzeum@digit nevű applikáció a Google Play és az iTunes app store-ból is letölthető.

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ