Gigantikus Időgép mutatja meg Európa évezredes kultúráját

Az Európai Bizottság milliárdeurós kulturális projektje, az Időgép (Time Machine) az egyik legfejlettebb mesterséges intelligenciára épülő rendszer, ami Európa gazdag kulturális örökségét mutatja be, mindenki számára ingyenesen hozzáférhető, ésjövőbeli tudományos és technikai fejlesztések alapjául is szolgálhat.

Az Időgép Európa teljes társadalmi, kulturális és földrajzi evolúcióját mutatja meg nagyszabású komputeres és digitalizációs infrastruktúra segítségével. Hihetetlen adatmennyiség feldolgozását jelenti, a középkori kódexektől kezdve a műholdas felvételekig, eddig nem látott mélységben és spektrumon.

A tízéves kutatói és innovációs program célja, hogy a nyilvánosságnak megmutassa, az ilyen projektek nem kiadást jelentenek. A kulturális örökségbe való befektetés idővel fontos gazdasági, iparágak közötti ösztönző erővé válik. Az ismeretek kiapadhatatlan forrása új állásokat, szolgáltatásokat és termékeket teremt az oktatás, a kreatív ipar, a kultúrpolitika, a fenntartható turizmus, az okos városok és az ökológiai modellezés terén.

Új korszakot nyit a társadalom- és humán tudományokban

Az Időgéppel új korszak köszönt be a társadalomtudományok és humántudományok terén, az egyesített adatbázis és az új AI (artificial intelligence, vagyis mesterséges intelligencia) technológiák új utat nyitnak Európa múltjához. A kutatók kezébe valóságos szupererőt ad, mivel drasztikusan növeli a kutatások spektrumát és mélységét, teret nyitva új kutatásoknak mind Európa múltját, mind jövőjét - fenntartható fejlődés, társadalmi jólét, migráció és integráció- illetően.

A projekt kitalálói úgy tervezik, hogy masszív adatbázisok mellé online kurzusok, szimulációs programok, oktatási anyagok társulnak majd, amik elősegítik, hogy a felhasználók aktív kapcsolatba lépjenek közös kulturális örökségünkkel, és elérhetővé váljon nagy tömegek számára a folyamatos tanulás lehetősége.

Az Időgép vezető európai tudományos és kutatóközpontok, kulturális örökséggel foglalkozó intézmények, magáncégek összefogásával jön létre. Az Európai Bizottság 33 intézményt támogat pénzzel, 33 országból több mint 200 szervezet vesz részt a programban, amik között könyvtárak, levéltárak (így a Magyar Nemzeti Levéltár), híres múzeumok (Louvre, Rijksmuseum), akadémiai és kutatóintézetek, cégek és kormányszervek találhatók. A helyi időgép projektek (Local Time Machine) jelenleg több országban futnak, köztük van Velence, Amszterdam, Párizs, Jeruzsálem, Budapest, Regensburg, Nürnberg, Drezda, Antwerpen, Ghent, Bruges, Nápoly, Utrecht és Limburg.

Velencében már sikerült, budapesti időgép is van

A prototípus a Velencei Időgép volt, ami sokkal több egyszerű archívum digitalizálásnál- ez önmagában még nem lenne egyedülálló, hiszen az elmúlt évtizedekben számos levéltár és archívum állományát digitalizálták világszerte. Az Időgéppel több mint a digitalizálásra vállalkoztak. Olyan méretű archívumot dolgoztak fel, amit hagyományos történészi eszközökkel nehezen lehetne (80 kilométernyi polcról van szó),  öntanuló szoftverek segítségével összekötik az adatokat, így eddig nem látott módon ismerhetjük meg a városállam történelmét.

 

A velencei projekt azért kivételes, mert a digitálisan rögzített információkat egy gépitanulás-technológiára felhúzott szoftverrel turbózzák fel, ami a rengeteg információ között összefüggéseket, kapcsolatokat tár fel, és képes kereshető formában feldolgozni középkori kézírásos dokumentumokat. A közeljövő fontos technológiai újítása lehet majd azoknak a szkennerek alkalmazása is, amik képesek akár ki sem nyitott könyvek tartalmát is digitalizálni.

Ha összesítik Európa kulturális és történelmi intézményeinek archívumait (van Budapesti Időgép is), az összeszedett adatokat feldolgozva kiderül, hogyan áramlott a tudás, hogyan zajlott a kereskedelem, hogyan alakultak a társadalmi kapcsolatok Európa történelme során. Az ötletgazda Frédéric Kaplan szerint olyan ez, mintha régmúlt generációk Facebookjához és Google-jéhez férnénk hozzá.






 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ