MuseumDigit 2019 – a digitális fejlesztések nyilvános platformja

A hetedik MuseumDigit konferencia ismét helyet adott azoknak a cégeknek, akik ma hazánkban és külföldön egyaránt jelen vannak a kreatív iparban, kulturális és informatikai fejlesztésekben, műtárgyvédelmi megoldásokban és a tudományos kutatások területén is. A Nemzeti Múzeum konferencia helyszíne, a patinás Díszterem és a mellette levő Kupolaterem mind méretében mind pedig klasszicista hangulatában emelte az esemény fényét és a kiállító cégek reputációját egyaránt.

   

Kiállítók a Kupolateremben

 

A Tripont digitalizálió műterme a MuseumDigiten

A megjelent 12 cég és 2 szervezet között kiemelt támogatóként a Hewlett Packard Enterprise is jelen volt, aki egy bemutató keretében a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeumnak készített fejlesztéssel prezentálta, hogy az Aruba Meridian applikációval milyen egyszerűen, de sokoldalúan lehet egy múzeum adottságait és a gyűjtemény egyediségét közvetíteni. Az Aruba technika gyors és egyszerű telepítése azt is lehetővé tette, hogy a konferencia résztvevői saját telefonjukon is kipróbálják az alkalmazást a konferencia helyszíneit bejárva.

   

Kávészünetben a kiállítókkal

 

A HPE Aruba asztala

A MuseumDigit több éve visszatérő, kiemelt partnere a Tripont, akik a legújabb fotózási, szkennelési eszközökkel egy digitalizálási műtermet állítottak fel a konferencia két napjára. A magyar cég vezetése mint a világhírű Phase One fotótechnikai cég regionális képviselője, fontosnak tartja, hogy a technika ne csak mint kiállítási tárgy, hanem annak professzionális működése is megmutatkozzon. Ezt segítette, hogy idén Eric Joakim, a cég londoni szakértője személyesen is eljött és egy workshop keretében bemutatta a multispektrális képalkotási módszerrel működő Phase One iXG rendszert a konferencia résztvevőinek.

   

A SZTAKI AR szemüvege

 

Az ARWorks kiterjesztett valósága

Az kiállító cégek között domináltak azok megoldások, ahol az AR (kiterjesztett valóság) élményét mutatták be. Ide sorolható a konferencia kiemelt partnere, a Histovery, aki idén is elhozta Histopad nevű fejlesztését. A tableten működő alkalmazást egy adott történelmi kiállításra, helyszínre specializáltan fejlesztik ki, a gyűjteményi szakemberekkel közösen. Célja, hogy a látogató egy kiterjesztett valóságba kerülve, a tablet segítségével, megismerje az helyszín korabeli enteriőrjét, a kiállított tárgyak funkcióit és egyéb plusz információkat szerezzen. A kiterjesztett valóság nem csak tablettel, de speciális szemüvegekkel is megoldható. Erre hozott példát az ARWorks kiállítása, ahol a speciális szemüveget viselve egy terepasztal által előidézett térben lehetett mászkálni, vagy a SZTAKI kiállítása, ahol a szemüveggel hazánk és a szomszédos országok vaskori lelőhelyein lehetett barangolni. Az AR egyszerűbb eszközigénnyel is megoldható, mint arra bizonyíték volt az ArtiVive cég applikációja, ahol kész műalkotásokat, elsősorban festményt és grafikát lehet meganimálni, térbelivé alakítani, amit a néző a saját telefonját használva tud kipróbálni.

   

A DeeAR megoldásai

 

Az Locbee installációja

Ugyancsak fontos volt a látogatói élményfokozás területén fejlesztő cégek munkája, mint például a Múzeum Atlasz vagy a DeeAR, akik applikációs megoldást ajánlva segíthetnek a múzeumoknak, hogy minél korszerűbben és látványosabban tudják gyűjteményüket bemutatni. A mobil informatikai fejlesztésekben jártas Locbee elsőként épített ki digitális tárlatvezető rendszerét és a MuseumDigiten is többször kiállította eredményeit. A XORXOR már több múzeummal együtt készített interaktív kiállítási megoldást, vagy vett részt egyedi fejlesztésű installációkban. Ezek játékos működését és immerzív képi világát mutatták be kiállításukon.

A múzeumok fontos feladata a gyűjtemény kezelése, katalogizálása és a folyamatos digitalizálás is. Ehhez a munkához nyújt informatikai segítséget több intézmény esetébeni is a QULTO. Mint állandó MuseumDigit kiállító idén is megjelent és legújabb AR és VR megoldásaival szerepelt. A gyűjtemények megfelelő tárolása és szállítása ugyancsak fontos szakterület. A tárolás körülményeit sok esetben a környezeti hatások is befolyásolják. Ezeknek megfigyeléséhez, kontroláláshoz tud segítséget nyújtani a Testo, aki a technológia eszközeit és azok működését mutatta be. A szállítás területéhez kapcsolódóan pedig a PreservArt hozta el nemzetközi és saját gyártású műtárgyvédelmi tárolóanyag kínálatát, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásait.

A MuseumDigit az oktatásnak szereplési lehetőséget biztosít, ennek keretében idén a Tempus Közalapítvány volt jelen, akik a múzeumi szakemberekhez érkeztek, bemutatva, hogy milyen nemzetközi pályázati, továbbtanulási lehetőségek vannak számukra.

   

A Múzeum Atlasz díja a MuseumDigit kvízjátékosának 

 

A HPE Aruba és az OMMIK díja a MuseumDigit kvízjátékosának 

A konferencia ünnepi eseménye volt a MuseumDigit díjak kiosztása, és köztük a cégek által felajánlott díjak különösen kiemelt szerepet kaptak. A kvízjáték sikeres kitöltői között sorsoltuk ki a Corneus Technology Kft. által felajánlott féléves Múzeum Atlasz előfizetést, a Helwett Packart Enterprise „Aruba Instant ON” vezeték nélküli hozzáférési pontját, ami nagyvállalati WIFI-t tud biztosítani egy lakásban is. Az ArtiVive AR applikációs szolgáltatását ajánlotta fel, míg a QULTO a mindig hasznos USD stickel örvendeztette meg a nyertest. És a már hagyománnyá vált MuseumDigit különdíj is kisorsolásra került: egy ingyenes belépő a jövő évi, 8. MuseumDigit konferenciára.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ