Olga Kissel: Museum Geek

A szentpétervári Vallástörténeti Múzeum munkájával egész Oroszországot lefedi, vallástörténeti kutatási és módszertani központként az orosz Kulturális Minisztérium részét képezi.

A múzeum minden évben szemináriumokat, gyakorlatokat és konferenciákat szervez a vallás és a múzeumi tanulmányok problémáiról, melyekbe beletartozik a digitális technológiák múzeumokban való alkalmazása is. Annak érdekében, hogy a digitális technológiák kutatását és módszertanának vizsgálatát megkönnyítsék, a múzeum létrehozta az internet fesztivált. Ez a forma lehetővé teszi, hogy az egyes múzeumok digitális programjait, jó gyakorlatait megismerjék, továbbá a résztvevő múzeumok is kaphatnak egy olyan általános áttekintő képet, amely nem csak a saját tapasztalatukon alapszik.

Az első „Museum Geek” elnevezésű múzeumi multimédia internet fesztivált 2014-ben rendezték, melyen 44 oroszországi, ukrán és fehéroroszországi múzeum, továbbá néhány finn közreműködéssel megvalósuló projekt vett részt. A verseny 5 kategóriájára 71 nevezés érkezett, a kategóriák a következők voltak: digitális gyűjtemények, kiállítás- és gyűjtemény multimédia, oktatási programok, speciális igényű résztevőknek szóló programok, múzeumi reklám és pr. A kategóriákon kívül szabad témákban is lehetett nevezni, számos szakmúzeum – köztük történeti, helytörténeti, természettörténeti, építészeti múzeumok – mutatta be programját. A fesztivál archívuma elérhető itt: http://gmir.ru/special/seminar/gik/

A fesztivál második évada szeptember 22-én kezdődik Vologdában, az Annual International Museum Conference of Information Technologies (ADIT2015) keretében.

 

Tags:

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ