Alternatív megoldások

Digitálisan az egyenlő esélyű hozzáférésért. Előfordulhat, hogy akár forráshiány miatt akár más gondok következtében egy épületet, egy kiállítást nem lehet akadálymentesíteni. A modern technológia azonban lehetővé teszi, hogy a fogyatékossággal élők is megismerhessék a múzeum gyűjteményét; ma már rengeteg intézmény digitalizált műtárgyai egyszerűen elérhetőek az interneten is. A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiának köszönhetően 2025-re az online is elérhető, megfelelő minőségű műtárgyfotók száma megsokszorozódik, így azok is könnyebben hozzáférhetnek a múzeumi tartalmakhoz, akik valamilyen okból kifolyóan nehezebben jutnak el az intézményekbe. Természetesen a könnyebb hozzáférés a fogyatékossággal élőkkel foglalkozó gyógypedagógusok, szakemberek munkáját is segíti, hiszen a fényképeket és tárgyleírásokat szabadon felhasználhatják ismeretterjesztés, oktatás céljából.

Teljes akadálymentesítés? De hiszen ez lehetetlen… Ha az intézmény nem akadálymentes, nem alakítható át a például a terek adottságai vagy műemlékvédelmi szempontok miatt, jó megoldás lehet „házhoz vinni” a múzeumot. Erre ma már rengeteg itthoni kezdeményezés van, ilyen a Mozaik Múzeumtúra, a Magyar Nemzeti Múzeum Országjáró Múzeum Projektje, a bőröndmúzeumok vagy mozgómúzeumok. Azon múzeumoknak, akik nyitni szeretnének a társadalom egyéb rétegei felé, érdemes lehet civil kezdeményezésekkel, szervezetekkel felvenni a kapcsolatot és először külsős helyszíneken bemutatni programjaikat. Sokszor ez a fogyatékossággal élőknek is könnyebb, nincsenek kitéve a tömegnek, esetleges negatív szituációknak. Ellenben az intézmények közt könnyebben kialakulhat együttműködés, tapasztalatcsere.

A teljes múzeumi akadálymentesítés, a társadalom minden rétegének ugyanannyira befogadható és élvezhető kiállítások, programok létrehozása lehetetlenségnek tűnik és még rengeteg munka, kísérletezés áll a szakma előtt. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a fentebb vázolt problémák a társadalom egyre nagyobb százalékát érintik, akik igenis igénylik a kultúrát, akiknek ugyanolyan joguk van a művészeti élményekhez, mint ép társaiknak. Fontos a dolgozók hozzáállása, akarása, rugalmassága.

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ