ommik kukac mnm pont hu +36-1-327-7700/565

Üdvözöljük az MNM KK OMMIK weboldalán!

Rólunk

Az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ​ 2011 óta működik a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ főosztályaként az Innovációs és Képzési Igazgatóságon belül. Tevékenységi köre: a hazai és nemzetközi múzeumi trendek vizsgálata, kutatása, elemzések készítése, szakmai rendezvények szervezése, módszertani ajánlások kidolgozása, az MNM és a múzeumi ágazat digitális átállásának koordinálása és támogatása, valamint a hazai múzeumi aggregációs szolgáltatás (MuseuMap) működtetése.

Nyilvántartási dokumentumok

Naplók, leltárkönyvek és savmentes, az ISO 9706 szabványnak megfelelő ívek megrendelése és kiadása muzeális intézmények számára.

Digitalizáció

Gyűjteményi digitalizációval és az intézmények digitális transzformációjával kapcsolatos szakmai anyagok gyűjteménye: hírek, segédanyagok, bibliográfiák.

Inkluzív múzeum

A múzeum mindenki előtt nyitva áll! Aktualitások, újdonságok, rendezvények és módszertani kiadványok inklúzió témában.

Hírek

Újdonságok a hazai és nemzetközi múzeumi szektorból, valamint az OMMIK háza tájáról

Nyitott terek 2024-ben is

Határozatlan idejű együttműködési megállapodással erősítette meg közös kezdeményezését a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet.

Bővebben
Museums + Heritage Show

2024. május 15-16-án rendezték meg a Museums + Heritage Show-t, a világ egyik legnagyobb múzeumi témájú expoját, ahol számos múzeum és múzeumi szektort kiszolgáló cég képviseltette magát.

Bővebben
Az örökség, a közönség és én...

Módszertani betekintés trénereknek és továbbképzési lehetőségeket keresőknek

Bővebben
Az MI és mi - kétalkalmas online múzeumandragógiai műhely a mesterséges intelligencia körül

A Pulszky Társaság Múzeumandragógiai Tagozata sok szeretettel meghívja Önt a két alkalomból álló online szakmai napra, melynek napirendi témája a mesterséges intelligencia és az ember kapcsolata a múzeumok világában.

Bővebben
További híreink

Szolgáltatások

MuseuMap

A magyar múzeumi digitalizáció online csatornája, ahol egy helyen mutatkoznak be a hazai múzeumok sokszínű gyűjteményei. Fő célja a digitalizált tartalmak összegyűjtése, elérhetőségük és felhasználhatóságuk biztosítása, számos szolgáltatás segítségével.

MuseuMap Gallery

A MuseuMap aggregációs szolgáltatásának kiterjesztése, ahol a műtárgyak történeteivel, virtuális kiállításokkal és térbeli tárgyrekonstrukciókkal a magyar kultúra kincsei elevenednek meg.

MuzeumStat

A magyar muzeális intézmények (múzeumok, muzeális gyűjtemények és kiállítóhelyek) nyilvános statisztikai adatai, könnyen áttekinthető és kereshető formában, kiegészítve a Központi Statisztikai Hivatal által gyűjtött adatokkal.

MuseumDigit

A 2013 óta megrendezésre kerülő konferencia a régió kiemelt szakmai rendezvénye, melyen a nemzetközi és a magyar múzeumi világ, a technológia és a művészeti világ szereplői mutatnak be elméleti megközelítéseket és jó gyakorlatokat.