Dig It! Scotland: a weboldalon egy nemzet története tárul fel régészeti leleteken keresztül

A skót régészek nem akarták, hogy a járványhelyzet miatt munkájuk a háttérbe szoruljon, sőt, ennél többre is vállalkoztak. A közösségi média és az internet segítségével osztják meg munkájuk eredményét a közönséggel: legyen a régészet mindenkié! Arról, hogy a régészet mennyire demokratikus, hogy olyan nyelven „beszéljen”, ami közérthető és személyes, a tavalyi MuseumDigit konferencia egyik legnépszerűbb előadója, az Amszterdami Egyetem régészprofesszora, Jerzy Gawronski is beszélt a Rokin metróállomás alatti különleges tárlók kapcsán.
Screenshot of a website with a cave

Úgyhogy csak örülni tudunk annak a projektnek, amibe skót régészek kezdtek a járvány idején, és bár itthon is lenne hasonló kezdeményezés! A Dig It Scotland projekt lényege, hogy az országban folyó régészeti munkáról képes, videós formában is beszámolnak, amit egy honlapon történetekkel együtt megosztanak. Online eseményeket rendeznek, ahol neolitikumból származó leletekről csakúgy, mint többszáz éves falmaradványokról, az Orkney szigetekről származó ötezer éves sírokról vagy elsüllyedt hajók roncsairól hallhatunk beszélgetéseket. Az oldal egyesíti a régészetről szóló virtuális kiállításokat, honlapokat is.

Whisky Galore! The Archaeology of Scotland’s ‘Water of Life’ (English)

Az előző hónapokban sok munkát el kellett halasztani a járvány miatt, ezért fordult először a régészek figyelme a közösségi média felé, és létrehozták a #ScotlandDigsDigital hashtaget. A céljuk az volt, hogy a régészek munkáját a nyilvánosság elé tárják, hogy a közönség érezze, a régészet nyitott bárki számára. A honlapon keresztül nem csak egy nemzet története tárul fel régészeti leleteken keresztül, de az embereket is arra ösztönzi, hogy kapcsolatba lépjenek kulturális örökségükkel. A régészek remélik, minél többen követik majd a hashtaget, hogy megismerkedjenek a munkájukkal, amivel Skócia történelmét tárják fel. A terepmunkát jövőre kezdik újra, ahová a közönséget szabadtéri programokkal, nyílt napokkal és önkéntes lehetőségekkel várják.

Maps, Mounts and Models from Scotland’s Six World Heritage Sites

A fotók forrása: Dig It Scotland

Nyitókép: Michael Maggs via Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0