Így tart kapcsolatot a bezárt múzeum a közönségével: 7 jó példa Nagy-Britanniából

A január 4-én bejelentett újabb bezárások nyomán a brit múzeumok ismét visszakényszerültek az online térbe. A Museums Association összegyűjtött néhány jó példát arra, hogyan lehet kreatív projektek segítségével fenntartani a kapcsolatot a közönséggel, amit akár hazai múzeumok is felhasználhatnak kiindulásként saját programjaik kialakításához.  

Science Museum: kísérletezz a konyhában

 

A londoni Science Museum a tudomány és technika csodáival megismertető, otthon is elvégezhető kísérletekkel és feladatokkal rukkolt elő, így például megtudhatjuk, milyen konyhai alapanyagokkal varázsolhatjuk a konyhaasztalt kutatólaboratóriummá vagy hogyan barkácsoljunk periszkópot. Január 28-án kezdődött a Climate Talks, aa múzeum klímaváltozással kapcsolatos, egész évben tartó beszélgetéssorozata nemzetközi szakértőkkel. A múzeum online elérhetővé tett 100 ezer fotót a gyűjtemény tárgyairól: a Random Object Generator és a  Museum in a Tab segítségével random módon fedezhetünk fel izgalmas tárgyakat. Ezek inkább képéhségünket hivatottak kielégíteni, mert pluszinfót nem tartalmaznak. Viszont a nemrég indított Never Been Seen oldalon már igen, ahol olyan nagy felbontásban láthatunk tárgyakat, amit szabad szemmel, a vitrin mögül sosem. Sőt, ezeket a tárgyakat lehet, hogy mi látjuk először online (legalábbis az oldal ezzel hízeleg nekünk).

pastedGraphic.png

© Science Museum Group

Seven Stories: kedvenc gyermekirodalmi szerzők hozzák meg a kedvet az olvasáshoz

 

Tavaly a Museums Association a legnagyobb társadalmi hatással bíró, innovatív intézményeket, múzeumi projekteket, kiállításokat, programokat díjazó Museums Change Lives Awards (Múzeumok, amik megváltoztatják az életünket) Museums Change Lives Awards 2020 „Legjobb bezárás alatti projekt” díját adta a The National Centre for Children’s Books Seven Stories (Hét történet) projektnek. Az oldalon nemcsak a hihetetlenül gazdag angol nyelvű gyermekirodalmat és a hozzájuk kapcsolódó tárgyakat- kéziratokat, könyveket, írók ereklyéit- fedezhetjük fel, de gazdag anyaggal segítik a digitális és otthoni oktatással küzdő tanárokat és szülőket. 

Folytatják a Digital Authors into School (Digitális szerzők iskolalátogatása) című programjukat, melynek alapötlete semmi forradalmi, mégis hihetetlenül sikeres: gyermekirodalmi szerzők látogatnak iskolákba, könyvtárakba, ahol elbeszélgetnek a gyerekekkel, akiknek így sokkal nagyobb eséllyel jön meg a kedvük ahhoz, hogy kezükbe vegyenek egy könyvet. A karantén miatt mindezt most digitálisan szervezik. A tavaly augusztusi indulás óta 13 ezer gyereket értek el így. 

A Seven Stories egy másik figyelemre méltó programja, amikor olyan családoknak segítenek az otthoni tanulásban, ahol a szülők olvasási készsége nem megfelelő, így máshogy nem tudnának gyermekeiknek segítséget nyújtani. 

pastedGraphic_1.png

Amgueddfa Cymru – National Museum Wales (Walesi Nemzeti Múzeum): pizsamaparti dínókkal

 

Újabb érdekes kísérletet folytat a Walesi Nemzeti Múzeum, az Amgueddfa Cymru – National Museum Wales: immár harmadszor rendezik meg az online múzeumi pizsamapartit, ahol családok saját otthonukból tölthetnek egy mókás estét a múzeumban - tudják követni?  A téma- mi más, mint a gyerekek egyik kedvence, a dinó-, aki virtuálisan végigvezet a sötét termeken, meg kell találni az elrejtőző dinópajtikat, és egy filmet is levetítenek, amit a gyerekek a szobájukban felépített dinóbunkerükből nézhetnek. A jegyek már elkeltek, úgyhogy valamit tudhatnak a walesiek.