Adjunk esélyt a fogyatékos személyeknek is!

Az esélyegyenlőség minden területen fontos szempont, a közszolgálat és kultúra területén is. A fogyatékos személyeknek is lehetővé kell tenni, hogy hozzáférjenek hazánk kulturális értékeihez, ami nem csak az akadálymentességen és értehtő feliratokon múlik, hanem a területen dolgozó szakemberek együttműködő hozzáállásán, viselkedésén is. 

Ezt a folyamatot segítheti a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. MONTÁZS projektje. A projekt keretében ingyenes képzéseket szerveznek, ahol a gyógypedagógia, valamint az egyenlő esélyű hozzáférés területén jártas szakemberek és tapasztalati szakértők tartanak közösen előadást. A 5x6 órás gyakorlati képzések egyikén munkatársaink is jelen voltak, ahol a tapasztalati szakértők a saját életútjukon keresztül, prezentációban mutatták be életüket, szimulációs gyakorlatok segítettek abban, hogy jobban megismerjék és beleéljék magunkat a fogyatékos emberek mindennapjaiba. Valamint a gyakorlatban is hasznosítható ismeretekről is szó volt, például hogy milyen módon célszerű segítséget nyújtani egy látássérült embernek, vagy milyen fontos a Könnyen Érthető Kommunikáció egy Down-szindrómás esetében. Külön hangsúlyt kapott, hogy az egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgálatokhoz olyan fejlesztéseket jelent, amibe beletartozik az épületek akadálymentesítése, a dolgozók érzékenyítése vagy egy csendes szoba létesítése is. Ezekkel mind egy célt kellene elérni: egy fogyatékos is önállóan tudjon szolgáltatásokat igénybe venni pont úgy, mint egy átlagember.

A képzésen résztvevők csoportokba rendezve közös témát is kidolgoztak majd egy tanúsítványt kaptak a tanfolyam elvégzéséről „Fogyatékos személyek a közművelődés világában” címen.

A képzésről bővebben az FSZK honlapján lehet tájékozódni.