Europeana Space: Kreatívan a digitális örökséggel!

Ahogy egyre könnyebbé válik a digitális kulturális örökséghez való online hozzáférés, úgy lesz egyre fontosabb, hogy a felhasználók ne csak passzívan találkozzanak a tartalmakkal, hanem aktívan újra is hasznosítsák azokat. Az E-Space MOOC kurzus missziója, hogy megmutassa, hogyan legyünk kreatívak az Europeanaval és a digitális-kulturális tartalommal, ezzel is demonstrálva, hogy mit tud az Europeana nyújtani a tanuló közönségnek és hogy a kulturális tartalmak nem csupán külső szemlélődésre szolgálnak, hanem aktívan együtt élhetünk velük és használhatjuk őket.

Az E-Space kurzus célja az, hogy a korábbi kutatások során gyűjtött oktatóanyagok, olvasmányok, hasznos tippek és a bevált gyakorlatok segítségével megkönnyítse az Europeanán található kulturális örökség tartalmaihoz való hozzáférést és az újrafelhasználás lehetőségét.

A kurzus 8 modult tartalmaz:

  1. Bemutatkozás: Ez a modul bemutatja a MOOC-ot és az Europeana Space projektet a közönségnek. 
  2. Fotográfia: Ebben a modulban a résztvevők megtanulhatják, hogyan alkossák meg saját történeteiket korabeli online fotók, az Europeana és más nyílt  tartalmak felhasználásával.
  3. Nyílt és Hybrid publikálás: Ebben a feladat alapú modulban a résztvevők megtanulják, hogyan rakjanak össze egy online könyvet. Ennek a modulnak a legizgalmasabb része az, hogy a résztvevők szabadon és játékosan gyakorolhatják a ‘Photomediaton’ anyagok újrahasználását és remixelését így megteremtve a saját ‘Open Book’-jukat.
  4. TV: Az Europeana Space, a kulturális örökség újrafelhasználásának különböző lehetséges forgatókönyveire fókuszálva, kifejlesztett egy sor multiképernyős tv-applikációt. A résztvevők megtanulhatják, hogyan használják fel az archív felvételeket online, milyen formátumok léteznek, valamint, hogy milyen technológiát és kódolási nyelvet kell használni arra, hogy a videófelvételeket a tv beállításokban elérhetővé tegyük.
  5. Tánc: Az E-Space Dance Pilot MOOC különböző tevékenységeket kínál az ebben a modulban résztvevőknek kísérleti tánceszközök bemutatására és előmozdítására. Ezek az aktivitások lehetővé teszik, hogy a résztvevők felépítsék saját táncgyűjteményüket és megértsék, hogyan segítenek az online kommentár-eszközök a tánc analizálásában és létrehozásában.
  6. Múzeumok: Ez a modul segít a résztvevőknek a web és mobil alapú szolgáltatások testreszabásában, amelyek nem csak a látogatóknak lehetnek fontosak a jövőben, hanem a múzeum dolgozóinak is.
  7. Szellemi tulajdonjog kulturális vállalkozóknak: Ez a modul átvezet a szellemi tulajdonjog kezelésének folyamatán a kezdeti ötletektől egészen a megvalósításig.
  8. Kreatív marketing: Ennek a modulnak a célja, hogy az új média használatával stimulálja a kulturális tartalom kommunikációjához kapcsolódó kreatív ötleteket, továbbá hogy megmutassa, hogyan érhető el nagyobb és elkötelezettebb közönség úgy, hogy a szociális média erejét kombináljuk a történetmeséléssel.

Az online kurzus ingyenesen elvégezhető, 8 hétig tart és heti 2-4 óra időráfordítást igényel.

A kurzus október 10-én induljelentkezni itt lehet >>

Tags:

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ