Mesterséges intelligencia a múzeumban: öt példa a New York-i Metropolitan Museumból

A New York-i Metropolitan Museum of Art két évvel ezelőtt indította Open Access platformját, ami minden képet és adatot online elérhetővé tett bárki számára. Céluk azt volt, hogy ezáltal minél több embert érjenek el és növeljék a gyűjtemény súlyát világszerte. Az évfordulóra a tekintélyes Massachussetts Institute of Technology (MIT) és a Microsoft mérnökeivel és adatkutatóival karöltve egy 48 órás hackathont rendeztek, hogy megmutassák, a mesterséges intellingencia segítségével miként tudják a múzeumok még közelebb hozni a kiállított tárgyakat a közönséghez.

A kétnapos eseményen több prototípussal modellezték, hogyan fedezhetik fel a látogatók a múzeum gyűjteményét, és milyen „kapcsolatot” alakítanak ki vele. Loic Tallon, a Met Digitális Osztályának igazgatója bizakodó: „hisszük, hogy van olyan tárgy a gyűjteményünkben, ami a világ minden egyes emberét megérinti. A kérdés az, hogyan tudjuk ezt a távolságot az emberek és a tárgyak között lerövidíteni?”

 

Miért jó a mesterséges intelligencia?

  • mert olyan befogadói élményt teremt, amire eddig a technológia még nem volt képes (Noelle LaCharité alkalmazott mesterséges intelligencia mérnök, Microsoft New England Research and Development Center)
  • mert olyan mintázatokat is képes felismerni, amire az emberi szem képtelen, ezért olyasmit tanulhatunk, tudhatunk meg magunkról, amit egykor az emberiség tudott, csak ez tudás mára elveszett
  • mert a kultúra megőrzésének egyik módja, hogy olyan eszközöket adunk az emberek kezébe, amivel új dolgokat tudnak létrehozni (Sarah Schwettmann, számítógépes idegháló-modellezés kutató, MIT)
  • az adatokból új narratívákat lehet alkotni, amik befogadóak, inkluzívak és kreatívabbak az eddigieknél

 

Ahogy a technológia és a művészetek egyre jobban összeolvadnak, termékeny talajt képeznek új kreatív projektek számára és olyan perspektívát nyit a technológia előtt, amit most el sem tudunk képzelni. Számomra ez olyan, mint a reneszánsz”- nyilatkozza Asta Roseway, a mesterséges intelligencia lehetőségeit kutató részleg fő kutatásdizájnere.

Amikor a látogató hazamegy, nem csak azt szeretnénk, ha az ismeretei bővülnének, hanem megerősítené a kötődését a kultúrához, a történelemhez- mondja Loic Tallon.

 

Az együttműködésből a következő prototípusok születtek, amiket még most is folyamatosan fejlesztenek:

My Life, My Met (Az életem, a MET-em)

A mesterséges intelligencia elemzi a felhasználó Instagram posztjait, és azokat olyan tárgyak képeivel helyettesíti, amik megtalálhatók a Met gyűjteményében. Így kerülhet egy tál szusi helyére Ryūryūkyo Shinsai Ecetes hal és rizs című képe, vagy Michelle Obama virágcsokros fotója helyére egy németalföldi csendélet, hogy becsempésszék a művészetet a mindennapokba. Tekintve, hogy naponta 95 millió képet és videót osztanak meg az Instán, a lehetőségek száma közel végtelen.  

A projektről készült képek itt láthatók.

https://www.microsoft.com/inculture/uploads/prod/2019/02/mylife-my-met.pdf

 

Gen Studio

A projekt lényege, hogy a felhasználó az általa kiválasztott tárgy alapján, kreatív- és váratlan- lépések nyomán fedezze fel a gyűjteményt, és a tárgyak közötti kapcsolatot, miközben folyamatosan kombinálhatja őket anyag, korszak, stílus vagy épp forma alapján.

A projekt bemutatója: https://gen.studio/

 

Tag, That’s It (Nyomj rá egy taget, ennyi)

A közösségi ötletbörze (crowdsourcing) alapú játék a Met gyűjteményét és a Wikimedia univerzum felhasználóit köti össze. A játékosok a műtárgyakat címkézik fel, ami aztán a Wikidata adatbázisába kerül.

Az érdeklődők itt játszhatnak címkézősdit

https://tools.wmflabs.org/wd-depicts/kiosk.html

 

Storyteller (Történetmondó)

A MI bárkit történetmesélővé avanzsál: a hangfelismerővel működő rendszer követi a felhasználó által elmondottakat, és képeket rendel hozzájuk, amit később meg lehet osztani, ki lehet nyomtatni könyvként vagy virtuális sétaként bejárni.

https://mystory.ai/speach

 

Artwork of the Day (A nap műtárgya)

A felhasználó hangulata, érdeklődése alapján ajánl az app egy művet, sőt, a napi eseményeket is figyelembe veszi – helyszín, időjárás, hírek és történelmi adatok elemzésével, így olyan, kifejezetten személyre szabott élményt ad, amire csak a MI képes.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ