Együttműködési nyilatkozat a kulturális örökség digitalizálásának előremozdításáról

Az idén harmadszor megrendezésre kerülő Digitális Nap keretein belül, 2019. április 9-én 24 európai ország képviselője írta alá a Kulturális örökség digitalizálásának előremozdításáról szóló együttműködési nyilatkozatot (Declaration of cooperation on advancing digitisation of cultural heritage). Az aláírók még szorosabb együttműködést terveznek annak érdekében, hogy a digitális technológiákat még szélesebb körben használhassák fel az európai gazdag kulturális örökség megóvására, azok népszerűsítésére más ágazatokban és a társadalmi elköteleződés javítására.

A dokumentum három fő pillére:

  • páneurópai kezdeményezés a kulturális örökségi helyszínek, műemlékek és műalkotások 3D digitalizálására;
  • a már digitalizált kulturális erőforrások felhasználása az állampolgárok elkötelezettségének előre mozdítására és újszerű alkalmazásuk más szektorokban;
  • a különböző ágazatok közötti együttműködés elősegítése és kapacitásépítés fejlesztése a digitalizált kulturális örökség ágazatában.  

Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Olaszország, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, valamint az Egyesült Királyság mellett Magyarország is az aláírók között szerepel.

A nyilatkozatról és annak aláírásáról bővebben ide kattintva olvashatnak.

 

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ