Példa nélküli együttműködés a jövő múzeumi élményéért

Az Egyesült Királyság hét kulturális, szórakoztató és oktatási intézménye közös, két évre tervezett vállalkozásba kezdett a jövő múzeumlátogatásának újraértelmezésére, a történetmesélés és az élen járó virtuális technológia segítségével. Hogyan változik a múzeumi élmény a 21. században, milyen következményei vannak a technikai fejlődéseknek a kulturális szektorban? A kutatás során ezekre is keresik a válaszokat.

A főként UK Reserach and Innovation által nem rég életre hívott konzorcium olyan élmények létrehozását tűzte ki céljául, amiben akár egész kiállítások kelhetnek életre, ahol a látogatók akár robotokkal vagy dinókkal is találkozhatnak.

Bár az egyesülés vezetője a Factory 42, többek közt az Almeida Színház, a Természettudományi Múzeum, a Tudományos Múzeum és az Exeteri Egyetem is kiveszi a részét a projektből. Különböző forrásokból finanszírozzák, többségében a már említett UK research and Innovation alá tartozó Innovate UK által, de 42 múzeum saját alapítványa és más befektetők is részt vállalnak a kezdeményezésben, míg a Pearson and shopping centers group intu plc digitális oktatással foglalkozó cég stratégiai támogatást nyújt.

A projekt alapgondolatként a legfrisseb mixed reality – vagyis vegyes valóság technológiát ötvözik a színházi világ nyújtotta lehetőségekkel, ezzel egy, a különböző érzékszerveket igénybe vevő, interaktív világba helyezve a látogatói élményt.

A Természettudományi Múzeum és a  Tudományos Múzeum ikonikus termeiben a látogatók újdonsült nyomozókként különböző digitális karakterekkel – robotokkal, mesterséges intelligenciával működtetett tárgyakkal, életre kelt velociraptorokkal vagy akár fosszíliákkal is „találkozhatnak”. A technológia lehetővé teszi, hogy egy-egy történetbe teljesen belehelyezkedjenek, annyira valóságosnak érezzék, hogy azt ők maguk alakítsák, és közvetlen kapcsolatba kerüljenek a különböző karakterekkel. Az életre kelt kiállítási tárgyak segítségével a látogatók is „tudományos felfedezéseket” tehetnek, egy napra ők is paleontológusokká, tudósokká válhatnak. A Tudományos Múzeumban ezen kívül rendelkezésre állnak majd nagy felbontású 3D szkennerek is, amik tovább fokozzák a vegyes valóság keltette hatásokat.

A Factory 42 vezérigazgatója, John Cassy szerint a legtöbb látogató nem érzi teljesnek a Természettudományi vagy a Tudományos Múzeumban tett látogatását anélkül, hogy robotokkal vagy dínókkal találkoznának. A technika csodáinak, pár briliáns elmének, tudósoknak és kreatív gondolkodóknak köszönhetően azonban rövidesen láthatják, hallhatják és megérinthetik ezeket a „lényeket” is. Ugyanis azok ezentúl már nem a vitrin mögött, egy helyben fognak állni, hanem az érdeklődők között sétálnak, akárcsak a barátok vagy családtagok.  

A project előkészítésében egy interdiszciplináris kutatócsapat is részt vesz, akik azt is vizsgálják, hogy az egyéni és csoportos látogatók milyen élményekkel gazdagodnak egy vegyes valóságot alkalmazó kiállítást követően és ezek a tapasztalatok hogyan hasznosíthatók a továbbiakban - akár kreatív iparban is.

A kreatív csapatban az Egyesült Királyság vezető színházainak igazgatói, számítógépesjáték-tervezők, a 3D-s és multi-szenzoros technológia szakemberei, animátorok, grafikustervezők, írók, színészek és kutatók is részt vesznek múzeumi kurátorokkal és akadémikusokkal egyetemben. Jól látható, hogy itt nem csupán intézmények közötti összefogásról van szó, de rengeteg, egymástól nagyon eltérő szakma képviselői is ugyanúgy sajátjuknak érzik a projektet.

A látogatók tehát olyan módon ismerkedhetnek meg a technikával, ahogy eddig még soha. Egy teljes mértékben interaktív élményben lesz részük, megtapasztalhatják a történetmesélésben és a lebilincselőbbnél lebilincselőbb technológiákban rejlő potenciákat. Azáltal, hogy valóban életre kelnek a kiállítások minden korosztály számára még izgalmasabbá válik a múzeumi tanulás.

A résztvevők izgatottan, hatalmas motivációval vágnak neki ennek az innovatív és – reményeik szerint – produktív közös munkának és érdeklődve várják az eredményeket. Újra kívánják értelmezni azt, hogy a jövőben mit is fog jelenteni egy múzeumi látogatás, hogyan szórakoztathatják a jövő látogatóit. 2020-ra tervezik az előkészítő munkálatok befejezését, amikor a robotok és dinoszauroszok ténylegesen birtokba vehetik a múzeumok látogatói tereit.

 

(Az eredeti sajtóközlemény a Factory 42 oldalán olvasható)

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ