Kihirdették az Év Európai Múzeuma Díj nyertesét

2019. május 25-én, közel egy éves bírálási folyamat után több kategóriában is kihirdették az idei év legjobbjait. Bár a Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot Emlékhelye is az esélyesek között szerepelt, a zsűri végül a leideni Rijksmuseum Boerhaave-t, a hollandok Nemzeti Tudományos és Orvostudományi Múzeumát ítélte Európa legjobbjának, az Év Európai Múzeumának. Az intézmény művészetet is segítségül hívva mutatja be a tudományt, olyan érdekes és szép tárgyakat állítva ki, melyeknek megértését a legújabb technológiák bevonása és a velük foglalkozó, a munkájuk iránt elhivatott szakemberek személyes történetei segíti. Az eredmény az emberarcú tudomány, mely nem csak felkelti az érdeklődők kíváncsiságát és csodálatát, de egyben etikai és tudományos kérdések megvitatására is ösztönöz.

Az Európai Tanács Múzeumi Díját az idén a berni Kommunikációs Múzeum kapta, akik a médiát egy felelős, demokratikus közösség kialakításának céljával használják. A kiállítás nem csupán a tárgyakról szól, hanem lehetőséget teremt személyes kapcsolatok, interakciók kialakítására is, miközben olyan találkozóhelyként szolgál, ahol a látogatók kultúráról, történelemről vagy akár politikáról is megoszthatják egymással gyakran eltérő véleményüket.

 

A Siletto Díj kiosztásánál elsődleges szempont a helyi közösségek és az önkéntesek bevonása. A bírálók az idén a dán Strandingsmuseum St. George-t találták ezen a téren a legmegfelelőbbnek, legkiemelkedőbbnek. A helyi közösség nem csupán látogatóként van itt jelen, de aktív részt vállal a múzeum kialakításában és működtetésében is.

A múzeumokról alkotott általános kép legmegdöbbentőbb és legbátrabb módon való újraértelmezéséért a bécsi Weltmuseum-nak ítélték a Kenneth Hudson Díjat. Kulturális sokszínűség, az emberi jogok fontosságának kihangsúlyozása, társadalmi beilleszkedés, kultúrák együttélése jellemzik legjobban a díjnyertes kiállítást.

A díjak odaítélésekor az egyik legfontosabb szempont a látogatókkal való viszony, az ő fogadásuk, üdvözlésük. Épp ezért 2019-re egy újabb elismeréssel is készültek a szervezők, a Portimᾶo díjata látogatókat legszívélyesebben üdvözlő európai múzeumnak, az Egyesült Királyság Brunel’s SS Great Britain-nek adták. Magasan képzett alkalmazottak és önkéntesek köszöntik a látogatókat, akik magában a kiállításban sem fognak csalódni, ugyanis minden egyes kiállított darab meglepetéssel szolgál amellett, hogy eredetiségük, kiválóságuk és relevanciájuk csak még hitelesebbé teszi azt.

Természetesen 2019-ben is számos intézmény különdíjban részesült:
A Fentarthatóságért a svájci World Nature Forum kapott elismerést, akik behatóan foglalkoznak a 21. század talán egyik legsürgetőbb problémájával, a klímaváltozással. Kiállításaikkal, múzeumpedagógiai programjaikkal, tudományos projektjeikkel is erre a kérdésre fókuszálnak.

Általános különdíjjal az idén 7 múzeumot is kitüntettek; a horvát Muzej Apoksiomena-t, a belga Európai Történelem Házát és Plantin-Moretus Múzeumot, a dán Moesgaard Múzeumot, a francia Verduni Emlékhelyet, valamint a lengyel Muzeum Narodowe w Szczecinie – Centrum Dialogu Przełomy-t és Muzeum Pana Tadeusza-t.

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ