Birkák, dínók és szupernők az űrben: ezek a Museums + Heritage díjazottai

Kiosztották a brit Museums+ Heritage díjakat, melyekkel innovatív és úttörő múzeumi kezdeményezéseket díjaznak, immár 17. alkalommal. A jelöltek között volt egyszobás, önkéntesek által fenntartott kis múzeum és nemzetközi hírű óriás, kis büdzséjű és milliós vagyonnal bíró intézmény.

Egyedülálló teljesítményért járó különdíj: David Attenborough

 A világhírű természetfilmes és tudós Attenborough – akárcsak a múzeumok- a civilizáció és a kultúra megőrzésén munkálkodik immár évtizedek óta. Kalandozott éjszaka a londoni National History Museum termeiben, ahol életrekeltek a dínók és dodók, legutóbbi közös projektjükben pedig 3D hologramos alakja tűnik fel, amint épp a múzeum hátsó, látogatóktól elzárt termeibe kalauzol és különleges állatfajokról mesél.  

 

Az Év Állandó Kiállítása

SS Great Britain Trust, Being Brunel (Brunel élete)

A különös nevű Isambard Kingdom Brunel rövid élete alatt többi között 25 vasútvonalat, száznál több hidat, köztük öt függőhidat, nyolc kikötőrendszert, három tengerjáró gőzhajót és egy előre gyártott tábori kórházat épített. A neki szentelt kiállításon nemcsak személyes tárgyait és munkásságát mutatják be, hanem a jövő innovátorait is inspirálják. A kiállítás építési folyamatába és dolgozószobájának restaurálásába teljes bepillantást nyerhettek a látogatók.

 

Mitől különleges?

A Being Brunel kiállítást Bristol városának egyik rehabilitált negyedében rendezték, de ez még csak a felszín. A lényeg, hogy a mai látogató átérezheti a mérnök sikereit ugyanúgy, mint kudarcait, összemérheti mai, modern tudását a 19. századi innovátoréval, és felfedezheti, milyen jelentősége van mérnöki újításainak napjainkban.

 

Az év időszaki vagy vándorkiállítása

Florence Nightingale Múzeum: Spanyolnátha- Betegápolás a világ leggyilkosabb járványának idején

 Az első világháború már épp a végéhez közeledett, amikor kitört a pusztító spanyolnátha. A világ népességének felét megfertőző betegség még a háborúnál is több áldozatot szedett, akik borzalmas kínokat álltak ki, míg be nem következett a vég. A kiállítás bemutatja, hogyan terjedt világszerte a betegség, valamint a furcsa és gyakran veszélyes gyógymódokat.

Mitől lesz emlékezetes?

A látogató nemcsak annak örül, hogy él, de felismeri, mekkora szerepet játszottak gyógyszer és ellenszer híján a betegség megállításában azok a nővérek, akiknek köszönhetően a halálos kór végül visszaszorult. A látogatók amúgy kapnak egy kaparós sorsjegyet, ami elárulja, hogy túlélik-e a szerencsére képzeletbeli spanyolkórt vagy sem- merthogy a betegség is egy lutri volt, kinek sikerült, kinek nem megúszni. Nyitva 2020. január 19-ig.

 

Az év kis költségvetésű projektje

Herschel Csillagászati Múzeum, Bath: Szupernők az űrben

Caroline Herschel- üstökösök felfedezője és csillagképek krónikása- kiharcolta magának az őt megillető helyet a tudománytörténetben és megkapta a Királyi Csillagászati Társaság érmét. A 19. században élt tudós történetét ráhúzták a Wonder Woman képregények világára. Emellett neves asztrofizikusok, csillagászok és mérnökök mesélnek arról, hogyan változtatták meg az űrkutatás szupernői azt, ahogyan ma a világot és a világűrt látjuk.

Képtalálat a következőre: „Herschel Museum of Astronomy, Bath, Wonder Women of Space Exhibition”

Miért lett sikeres a kiállítás?

Mert mai nyelven szólítja meg a közönséget, és egy ma aktuális beszédtémát helyez fókuszba, nevezetesen a nők szerepét a tudományban.

 

Az év nemzetközi projekje (több mint egymillió fontos büdzsé)


The Metropolitan Museum of Art: Isteni testek: divat és a katolikus képzelet


Az egyik legnépszerűbb és óriási sajtóvisszhangot kapott kiállításon híres divattervezők munkáit állították párba a múzeum vallási témájú festményeivel, így még az is elámult, aki amúgy be sem teszi a lábát templomba, emellett az haute couture-t is isteni magasságokba emelte.



Miért volt ez nagy szám?

A fényűzés, gazdagság és merő pompa miatt. Coco Chaneltől Daniella Versacén át John Galliano profán pápájáig a divattervezők imádnak vallásos motívumokhoz nyúlni, és az eddig sem volt titok, hogy a katolikus egyház imádja a látványosságot.

 

Az év nemzetközi projektje – kevesebb mint egymillió fontos büdzsé

Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum: Gapu-Monuk: Utazás tengerek birodalmába

A Yolŋu nép nyelvén a Gapu-Monuk annyit tesz: sós víz. A bennszülöttek különleges tengerhasználati jogaiért küzdő művészek alkotásait bemutató kiállításon fakéregre festett képek, faragások, halotti oszlopok láthatók. A hagyományos és modern műveken ősök, egyszervolt tengerészek, spirituális erővel bíró lények (kígyók, krokodilok, halak, teknősök) jelennek meg olyan díszletek között, ami tavaly már elnyert egy nemzetközi dizájndíjat.

 Miért fontos kiállítás?

Míg az illegálisan halászó vállalatok számára a tengerpart mindössze haltelepet jelent, addig a Yolŋuknak azt a helyet, ahol történeteik, dalaik, érzéseik nyugszanak. Az élet fintora, hogy hitük miatt nem láthatják a kiállítást- az ausztrál őslakosok elhunyt őseik képét, hangját (tehát filmeket, hangfelvételeket), alkotásait korlátozottan, szigorú szabályok szerint láthatják, hallhatják.

 

Az év innovációja

Imperial War Museum: They Shall Not Grow Old (Akik fölött megáll az idő)

Az első világháború nemcsak a világtörténelemben, hanem a filmtörténetben is fordulópontot hozott: ez volt az első alkalom, hogy a háború borzalmait kamerával rögzítették. Gyűrűk urát rendezőként jegyző Peter Jackson a londoni Imperial War Museum (Hadtörténeti Múzeum) részére eredeti filmfelvételek és eddig nem látott veteráninterjúk alapján készített filmet. Az archív felvételeket kiszínezték, így a katonák nem egy távoli korból, hanem életközelből tekintenek ránk. A filmet 3D-ben lehet nézni, és olyan részletek is láthatóvá válnak a technológiának köszönhetően, ami eddig –szó szerint- homályba veszett. A 14-18 NOW kiállításhoz komplex tanagyag tartozik, amivel a 11-14 éves korosztályt célozták meg.

 

Miért emelkedik ki a mezőnyből?

A modern technológiának köszönhetően nem csupán egy különleges ismeretterjesztő filmet sikerült készíteni, hanem élményszerűsége, érzelmileg felkavaró képei által messze túlmutat a kiállítás keretein.

 

Az év restaurátor projektje

Old Royal Naval College: Painted Hall projekt

A Nagy-Britannia Sixtusi-kápolnájának nevezett termet Sir James Thornhill freskói díszítik. A 300 éves képeket most restaurálták.

Miért volt nagyszabású?

A restaurátorok összesen mintegy 4 ezer négyzetméternyi felületet tisztítottak meg.

 

Az év marketingkampánya

The Museum of English Rural Life: Look at this Absolute Unit

A readingi kis mezőgazdasági múzeum rendhagyó kommunikációjáról már írtunk, a cikket itt olvashatja el.

Mitől robbant be?

Egy birka képében még nincs semmi különös, főleg, ha mezőgazdasági múzeumról van szó. Azonban a digitális vezető, Adam Koszary jól eltalálta azt a vicces, ám nem tiszteletlen hangnemet, amivel kitűnnek a sokaságból. A szellemes és informatív képaláírások, valamint a múzeumi gyűjtemény képeiből készített gifek miatt Koszary-t a múzeumi kommunikáció egyik fenegyerekének tartják (kapott is rögtön egy állást a Teslánál).

 

Az év partnersége

A londoni Természettudományi Múzeum, a Dorset Megyei Múzeum, a Birmingham Városi Múzeum és Galéria és a belfasti Ulster Múzeum közös projektje

Dippy, a londoni múzeumban található Diplodocusa vándorútra indult, nem is akármilyenre: a három évig tartó körúton körbeutazza az Egyesült Királyságot, miközben megismerteti a látogatókat az őstörténettel és hívja fel a figyelmet a természet értékeire. Sőt, Norwich városában a katedrálisban állították ki, ami beszélgetést indított az élet eredetéről, a teremtésről és evolúcióról.

 Miért sikeres a projekt?

A 22 méter hosszú Dippy egy valóságos rock sztár, akire egyaránt kíváncsi kicsi és nagy, gazdag és szegény.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ