Hivatalos elismerésben részesült a MuseuMap

A hazai múzeumok gyűjteményeit publikáló MuseuMap.hu portál abban a megtiszteltetésben részesült, hogy az Europeanatól, Európa aggregációs szolgáltatójától, megkapta a hivatalosan is akkreditált partneri rangot. A portált 2017-es elindulása óta a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja működteti, mint a hazai múzeumi ágazat aggregációs feladataival megbízott intézmény.

Az Europeana összefogja a nemzeti, tematikus és területi aggregátorokat, a közel 50 millió rekordot felvonultató közös adatbázis létrehozásával pedig jelentősen megkönnyíti az európai kulturális intézmények gyűjteményeiben való keresést. A MuseuMap-en jelenleg 30 hazai múzeum több százezer kincse elérhető, és bár a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiának köszönhetően ez a szám jelentős növekedés előtt áll, az Europeana vezetősége már most elismerte a portálhoz kapcsolódó tevékenységet. Az akkreditáció indoklásában kiemelték többek közt a digitalizáció terén nyújtott segítséget és tanácsadást, a metaadatok feltérképezhetőségét, a rekordok leírását és elérhetőségét is.

A bizottság véleménye szerint a MuseuMap tevékenységével hozzájárul az Europeana által kitűzött célok megvalósításához, az európai digitális kulturális örökség megőrzéséhez.

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ