Vita a múzeum új definíciója körül

Ahogy arról korábban hírt adtunk, a 40 ezer szakembert és 20 ezer intézményt tömörítő International Council of Museums (ICOM) idén szeptemberben Kiotóban tartja éves konferenciáját, ahol a múzeum új definíciója is elfogadásra kerülhet

E definíció szerint a múzeumok szerepe kibővül, illetve a hangsúly az inklúzióra, a demokráciára és a párbeszédre helyeződik:

"A múzeum demokratikus, inkluzív és polifonikus tér, ahol kritikus párbeszéd folyik múltról és jövőről. A jelenkor konfliktuspontjait és kihívásait szem előtt tartja és reagál rájuk, műtárgyakat és példányokat őriz meg, amelyekért felelősséggel bír a társadalom felé, a jövő generációi számára fenntartja az emlékezet különböző formáit, és egyenlő jogokat és hozzáférést biztosít mindenki számára.

A múzeum nem profitorientált. Működése részvételen és transzparencián alapul aktív partnerségben különböző közösségekkel és a közösségek érdekében. Összegyűjt, megőriz, kutat, értelmez, bemutat és segít, hogy jobban megértsük a világ jelenségeit, így erősítve az emberi méltóság és a társadalmi igazságosság, a globális egyenlőség és bolygónk jóllétének ügyét."

Azonban lehetséges, hogy a szavazást későbbre halasztják. Az ICOM 24 nemzeti tagszervezete- köztük a francia, olasz, spanyol, német, kanadai és orosz szervezetek- petícióban kérték a halasztást arra hivatkozva, hogy “nagy ellenállást” vált majd ki, ha ez az új meghatározás válik hivatalossá, és időt kértek egy új definíció megalkotására. 

Míg a mostani javaslat támogatói szerint ez a meghatározás jobban tükrözi a 21. század értékeit, ellenzői szerint az ideológiát a hagyományos múzeumi értékek- mint kutatás, megőrzés, oktatás- fölé helyezi, és nem tesz különbséget a múzeumok és más kulturális központ, könyvtár vagy laboratórium között. 

A dán Jette Sandahl szerint, aki a definíción dolgozó bizottság vezetője volt, fontos, hogy a meghatározás a 21. század nyelvét, szellemiségét tükrözze, és fontos, hogy a múzeumok számot vessenek a gyűjteményükben található tárgyak gyarmati múltjával, az intézmények pénzügyi támogatói által vallott nézetekkel (lásd gyógyszergyárak, olajipari cégek), és a nők és a nem fehérbőrű rasszok alulreprezentálásával. Az előző definíció nem rossz- állítja Sandahl-, egyszerűen nem a kornak megfelelő. 

Klaus Staubermann, az ICOM Németország elnöke szerint számukra komoly változást jelentene a német törvénykezés szempontjából, ha az új definícióból kikerül az “intézmény” és az “oktatás” szó, bár a halasztást nem ilyen részletek miatt gondolja fontosnak, hanem hogy több idő legyen arra, hogy az egyes szervezetek fenntartásait meghallgassák. 

François Mairesse, Sorbonne Nouvelle Egyetem professzora, az ICOFOM (Nemzetközi Muzeológiai Bizottság) elnöke  lemondott a Sandahl vezette bizottságban betöltött posztjáról, mivel a mostani javaslat szerinte nem tükrözi a két évig tartó megbeszélések eredményeit. Ahogy az Art Newspapernek elmondta, a legtöbb francia múzeumnak- így a Louvre-nak is- nehéz lenne megfelelni ennek a meghatározásnak (például annak, hogy múzeum polifonikus tér legyen), ami súlyos következményekkel járna. Meglátása, hogy a mostani javaslat nem definíció, hanem divatos értékek melletti állásfoglalás, túl komplikált és “részben aberrált”.

A londoni Museums Association nem reprezentatív twitteres szavazásán arra a kérdésre, hogy az új definíció tükrözi-e a 21. századi múzeum kényegét, 62 százalékuk nemmel válaszolt. 

Az ICOM felhívására, hogy mit jelent a múzeum, több mint 250 javaslat érkezett a világ minden pontjáról (ezek angol és eredeti nyelven itt olvashatók). Egy amerikai vélemény szerint a múzeumok a “kultúra őrzői és védői”, míg egy lengyel elképzelés szerint a múzeum “múlt anyagi és szellemi értékeit őrzi a jövő számára”. 

via

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ