Magyar sikerek a Nemzetközi Múzeumi és Kulturális Örökségi Audiovizuális Fesztiválon

Kihirdettek az AVICOM (Múzeumi Új Audiovizuális, Kép- és Hangtechnológiák Nemzetközi Bizottsága) Nemzetközi Múzeumi és Kulturális Örökségi Audiovizuális Fesztiváljának (F@IMP) győzteseit.

Az 1996-tól évente megrendezésre kerülő versenyre olyan múzeumok, kulturális intézmények nevezhetnek, amelyek innovatív technológiák, digitális hordozók segítségével korszerű módon formálják át és értelmezik a múzeumi élményt és a kiállítások üzenetét. A F@IMP 2.0 médiafesztivál célja, hogy a muzeológia terén az audiovizuális és multimédia technológiákat alkalmazó intézmények produkcióit értékelje, díjazza és bemutassa.

2019. augusztus 28-án a sanghaji Park Hotelben gyűltek össze az idei fesztivál nyertesei, hogy megtudják, melyik kategóriában, milyen díjat vihetnek haza. Érdekes tény, hogy az eseményt befogadó épületet Hudec László, magyar származású építész tervezte, aki számos munkájával jelentős hatást gyakorolt Sanghaj városképére.

Az idei évben 12 ország versenyzői összesen 57 pályaművel neveztek, melyekből 34 produkciót a Sanghaj város jelképe által ihletett, magnóliás trófeával ismertek el.

Örömteli hír, hogy az AVICOM alapítójáról, Claude Nicole Hocqard-ról elnevezett nagydíjat a zsűri idén a Magyar Nemzeti Múzeum 2017-es Sisi és a 17.19. századi arisztokrácia életének bemutatására rendezett, 5 kínai múzeumot érintő utazókiállításának érintőképernyős installációjának, "csoda falának" ítélte (Magic Wall for travelling exhibition Sissy and Hungary).

Azonban nem ez volt az egyedül magyar siker, rövidfilm(Short Film) kategóriában ugyancsak a Magyar Nemzeti Múzeum a Málenkij Robot Emlékhelyét bemutatkozó kisfilmjével aranydíjat, míg a közepes hosszúságú filmek (Medium Film) között a Néprajzi Múzeum „Fragile” című alkotásával ezüst díjat vehetett át. A Kreatívan értelmező kiállítási installációk (Creative Exhibition Installation) között a Petőfi Irodalmi Múzeum Mov(e)ing Cabinet Media Installation munkája bronz elismerésben részesült, míg Dokumentumfilm (Documentary) kategóriában a Skanzen Hand/Craft/Art-ja ezüst, a Néprajzi Múzeum Ribbons and Branches produkciója pedig bronz díjat hozott el. A szintén Skanzen által nevezett I’m from Hungary munkát Egyéb (Other) kategóriában ezüst minősítéssel jutalmazták.

Ezúton is gratulálunk a díjazottaknak, akiknek listája ide kattintva érhető el, az alkotásokat pedig itt tekinthetik meg.

A bizottság 2020-ban ismételten megrendezi a fesztivált, s bár a részletek csak év elejére várhatók, mi már most arra buzdítunk mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel és mutassa be fejlesztéseit a világ más múzeumainak!

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ