Már 97 000 az Europeana oldalán található MuseuMap rekordok száma!

A közel 17 ezerről immár 97 ezerre bővült azon MuseuMap találatok száma, melyek között az Europeana oldalán böngészhetünk.

Kevehányóvilla, szamárbogáncs, Dr. Oetker receptfüzet: hihetlen sokféleséggel találkozunk az Europeana oldalon, ha a keresőbe beírjuk a MuseuMap.hu szót. Ahogy erről júniusban hírt adtunk, a MuseuMap.hu portál, melyet a hazai múzeumi ágazati aggregátor, a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja működtet, az Europeana európai aggregációs szolgáltató hivatalos, akkreditált partnere lett, és a kezdeti 17 ezres rekordhalmaz most 97 ezresre duzzadt. A tizenhat magyar múzeum -köztük országos és regionális intézmények- gyűjteményéből származó tárgyak széles palettát fednek le a népművészettől és népi használati tárgyaktól kezdve a különös orvostudományi eszközökön át az építészeti tárgyú fotókig és klasszikus képzőművészeti alkotásokig, így a színes tárgyfotókon keresztül körképet kapunk a múzeumok gyűjteményeiről. Akár itthonról, akár külföldről elérhetővé válnak ezáltal olyan kincsek, mint a Magyar Nemzeti Múzeum fotótárának darabjai, az orosz hadifogolytáborból írt képeslap vagy egy festett fa Miki egér.

A MuseuMap portálon jelenleg 30 hazai múzeum több százezer tárgya érhető el, és a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiának köszönhetően ez a szám jelentős növekedés előtt áll.  Az Europeana.eu összefogja a nemzeti, tematikus és területi aggregátorokat és a közel 50 millió rekordot felvonultató közös adatbázis létrehozásával pedig jelentősen megkönnyíti az európai kulturális intézmények gyűjteményeiben való keresést.

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ