Így emlékeznek a leégett riói múzeum munkatársai szeretett munkahelyükre

Egy éve tombolt hatalmas tűz a Rio de Janeiró-i brazil Nemzeti Múzeumban, amikor lángba borult a múzeum történelmi épületének szinte egésze. A 201 éves múzeum kiállítási tárgyainak nagyobbik része megsemmisült vagy megrongálódott.

Brazília egyik legrégebbi múzeuma a legjelentősebb természettudományi gyűjteménnyel bírt, melyben óriási jelentőségű geológiai, botanikai, paleontológiai és archeológiai leletek voltak megtalálhatók. A dél-amerikai térségből származó darabokon kívül a múzeum egyiptomi múmiákkal, ógörög és római kori szobrokkal és etruszk kincsekkel is rendelkezett.

Egy évvel a tragédia után a múzeum munkatársai úgy emlékeznek szeretett munkahelyükre, hogy bőrükre tetoválják annak képét, illetve egy olyan személyes motívumot - így például fosszíliát, növényt, szúnyogot vagy számot-, ami munkájukat jelképezi számukra. 

A BBC tudósításában Beatriz Hörmanseder paleontológus karján az a szám látható, ami egy általa tanulmányozott ősi, feltehetően eddig ismeretlen fajú krokodil csontvázáé volt. Mivel csak ezt kutatta, számára egész munkássága vált a lángok martalékává.

A tetoválásokat ingyen készíti egy helyi tetoválóművész, a várólistára 150-en iratkoztak fel. Az Instagramon Museunapele címen láthatók a már elkészült tetoválások, melyeket fiatalok és idősebbek egyaránt viselnek, mert- ahogy mondják- a múzeum az életük volt, “a bőrükbe ivódott.”

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ