Hogyan segíti a kutatást a közösségek által generált tartalom?

A digitális technológia forradalma és a friss tartalmak széles körben való elterjedése és könnyű elérése hatással van a kutatás folyamatára is, ahogy ezt az I. világháborúval foglalkozó szakemberek állítják. Az Athena Research Centre munkatársa, Dr. Agiatis Benardou kutató osztja meg tapasztalatait.

Az I. világháború centenáriumi megemlékezései óriási digitális tartalommennyiséget generáltak az 1914-18-ig tartó periódusról: egyetemek, könyvtárak, múzeumok, levéltárak és kutató közösségek gyűjtöttek, publikáltak, rendeztek kiállítást, indítottak oktatási programokat az első világháború kapcsán. Európa 22 országából vettek részt az Europeana 1914-1918 Collection Days (Gyűjteményi Napok) nevű rendezvényein, ahol például önkéntesek eddig nem publikált dokumentumokat (köztük kézzel írt leveleket, naplókat) írtak digitális adathordozókra, így a további kutatás számára értékes anyagot bocsátva rendelkezésre. Az Europeana hét éven át tartó programjának keretében Lisszabontól Rigáig, Dublintól Nicosiáig kerültek a különböző országokat és nézőpontokat képviselő dokumentumok az Europeana bázisába, mely anyagok nagy része kifejezetten azért van, hogy edukációs, kutatási célokból hasznossá váljanak. 

Az Europeana kifejezetten kutatási metodológiával foglalkozó szakemberei most azt vizsgálják, hogy a közösségek által generált tartalmat lehet-e kutatáshoz használni, és ha igen, hogyan lehet új értelmezést nyerni általa. Kérdés, hogy a tartalmakat milyen mértékben fogják újrahasznosítani digitális történetmeséléshez, illetve hogyan lehet a legjobban megőrizni. Különösen történelem és történetírás területén merül fel a kérdés, mennyire értékesek és újrafelhasználhatók az anyagok.

Jó példából akad számos, ilyen többek között az Europeana 1914-1918, az Oxford Community Collection Model (Oxfordi Közösségi Gyűjtési Modell), a  Great War Archive, az AHRC Living Legacies 1914-1918 kezdeményezés és a walesi első világháborús emlékeket, dokumentumokat őrző Cymru 1914. The Welsh Experience of the First World War. Ezek nem csupán eddig ismeretlen területekre irányítják a figyelmet és eddig feltáratlan információt hordoznak, de a digitalizálás, az adatstruktúra, az adatelemzés, a vizualizáció, a digitális történetmesélés és az élményszerű megközelítés szempontjából is követendő mintának tekinthetők. 

Cikk via

fotó: Europeana

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ