ARIADNEplus - régészeti adatbázisok együtt

Az ARIADNEplus a rendkívül sikeres ARIADNE program (Advanced Research Infrastructure for Archaeological Dataset Networking in Europe) (2013–2017) folytatása. A program célja az európai régészeti adatbázisok integrálása és kereshetővé tétele egy egységes felületen, az ARIADNEplus Portalon keresztül. 

Az ARIADNEplus programban 41 örökségvédelmi intézmény vesz részt 23 európai országból, továbbá az Egyesült Államokból, Argentínából, Izraelből és Japánból. A programban tovább folytatódik a régészeti adatbázisok integrálása a Portalba, amely továbbra sem tartalmaz fájlokat, csak az adott országok adatbázaisaiból gyűjti be a lelőhelyek és dokumentációk metaadatait. A fájlokat minden esetben a résztvevő intézményeknél vannak tárolva és a résztvevők adatbázisainak feltételei szerint válnak hozzáférhetővé. A Portalon keresztül megközelítőleg kétmillió rekord érhető el, az egyes rekordok azonban számos dokumentációt, képeket, adatbázisokat stb. tartalmazhatnak.

Kreiter Attila, a Magyar Nemzeti Múzeum, Alkalmazott Természettudományi Laboratórium főosztályvezetője beszámolt a program céljairól, lehetőségeiről. Az eredeti cikk itt elérhető PDF formátumban.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ