A nitrogénre igenis szükség van a kulturális örökség megőrzéséhez- nyilatkozatra buzdít az ICOM

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) és az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) arra kéri az Európai Unió területén lévő múzeumokat, kulturális intézményeket, műemlékvédő szervezeteket, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Céljuk, hogy eltöröljék a helyben előállított nitrogén használatát tiltó uniós rendeletet.

Az ICOM arra bíztatja a GLAM szféra döntéshozóit, szakembereit, hogy egységesen álljanak ki amellett, hogy a helyben előállított nitrogén anoxikus kezelés során történő felhasználását tiltó uniós rendelet veszélyezteti a kulturális örökség védelmét. Az erről szóló nyilvános konzultáció 2020. január 18-ig, szombatig tart, amelynek célja a rendelkezésre álló információk, tapasztalatok összegyűjtése- ehhez itt szólhat hozzá. Továbbá szabadon felhasználható az ICOM és az ICOMOS által készített nyilatkozat, mely angol, francia és spanyol nyelven érhető el. Mivel ez lehet az utolsó esély, hogy a múzeumi világ felszólaljon az ügyben, arra kérik a kulturális örökséggel foglalkozó szakembereket, intézményük nevében juttassák el az alábbi nyilatkozatot az Európai Bizottsághoz. Ehhez annyit kell tenni, hogy kitölti a fejlécet intézménye adataival, feltünteti a dátumot és a nevét, és a levelet feltölti pdf formátumban.


Az ICOM és az ICOMOS cikkében azt írja, hogy „a helyszínen generált nitrogént általában felbecsülhetetlen értékű gyűjtemények és kulturális tárgyak megőrzésére használják. Összehasonlítva más, sokkal veszélyesebb és mérgezőbb módszerekkel, a kártevők eltávolítására, fertőtlenítésre használt nitrogénnek számos előnye van: a módszer szinte minden műtárgy esetében alkalmazható, és kedvezőbbek környezeti, egészségügyi jellemzői. A nitrogén alkalmazható olyan, különösen a szerves vagy vegyes anyagból készült tárgyaknál, melyeket anyaguk miatt nem lehet másként, például fagyasztással vagy hővel kezelni. Az anoxikus nitrogénes kezelésnek nincs olyan alternatívája, amely összeegyeztethető a megőrzés követelményeivel.”

Az osztrák Fenntarthatóságért és Turizmusért Felelős Minisztérium tavaly márciusi rendelete szerint nem kötelező a helyben keletkező nitrogénre vonatkozó tilalom betartása, míg az Európai Bizottság az ügyet le nem zárja. Az EB még vizsgálja, hogy elfogadják-e a múzeumokkal, kulturális örökségvédelemmel foglalkozó intézmények számára engedményt tevő, osztrák eltérési kérelmet. A végső döntés meghozatalához a Bizottságnak elemeznie kell az osztrák fellebbezést, valamint az érdekelt felek által rendelkezésre bocsátott információkat.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ