10 ok, amiért érdemes szabad felhasználásúvá tenni a múzeumi gyűjteményről készült képeket

Aki eddig nem lett volna kellőképp meggyőzve arról, miért érdemes gyűjteményeinek darabjait az interneten elérhetővé és felhasználhatóvá tenni, annak az Europeana szakértő 10 okot is fel tudnak sorolni. A téma már csak azért is aktuális, mert tegnap óta a párizsi múzeumok több mint 100 ezer műtárgy nagy felbontású képét tették ingyenesen és szabadon felhasználhatóvá

Arról korábban mi is írtunk, miért érdemes a múzeumoknak online is jelen lenniük. A Kómár Évával, a Magyar Nemzeti Múzeum Digitalizálási és Tartalomfejlesztési Csoportjának vezetőjével készült interjúnkból idézzük:

"A kulturális javakról készített digitális másolatok hasznosulásának számtalan módja lehetséges az állományvédelemtől az online térben való közzétételig. A hazai múzeumi terület alulfinanszírozottsága miatt sok múzeum tart a bevételkieséstől, a félelem másik oka pedig, hogy a tartalmakat esetleg jogtalanul használják fel. Azonban több nemzetközi példa mutatja, hogy az intézmények a tárgyak digitális közzétételével többet nyerhetnek. A KDS arra ösztönzi az intézményeket, hogy – amennyiben módjukban áll – minél szabadabb hozzáférést adjanak a gyűjteményeikhez. Ugyanakkor mi is hangsúlyozzuk, hogy minden esetben a tartalomgazda joga eldönteni, hogy mire használhatók az általa átadott digitális tartalmak."


Az Europeana oldalán a szabadon felhasználható képek közül a legtöbben François Boucher, a Rijksmuseumban látható Vénusz Ámorral és Anterosszal című képét tekintették meg

 

Lássuk tehát, hogy az Europeana szerint - és szerintünk is- miért jó, ha egy gyűjteményt digitalizálnak.

1. A múzeum teljesíti a küldetését

A gyűjtemények kutatás, oktatási vagy kreatív célra való rendelkezésre bocsátását több intézmény is küldetésének tekinti. Digitalizálás előnyei között a kutatás és az oktatás a legelsők közt szerepel, mely azt tükrözi, hogy az intézmények igenis szeretnék, ha az emberek számára hasznossá válnának a digitális örökségi tartalmak

2. A múzeum ismertsége nő

A szabad hozzáférés növeli a gyűjtemény ismertségét, a látogatók elkötelezettségét egy intézmény gyűjteménye iránt mind online, mind személyesen - szabad hozzáférés híján az embereknek nincs mit kutatni, böngészni vagy megosztani.

3. Javul a Google találatok aránya

A szabad hozzáférés segít abban, hogy a gyűjtemény legjobb műtárgyai a Google keresőmotorjain a rangsor elejére kerüljenek, és a neten böngészők így először a jó minőségű képeket találják meg.

4. Látható lesz a múzeum a közösségi médián

Egy 2017-es Europeana tanulmány szerint a kulturális örökséggel foglalkozó múzeumok egyre inkább számít arra, hogy a közösségi médiában láthatóvá válik a gyűjtemény. Ha a képek szabadon felhasználhatóak, újra és újra megoszthatók lesznek.

5. Lehetővé teszi az együttműködést más intézményekkel és a részvételt magas színvonalú kampányokban

Az Europeanán kívül a Wikipedia, a Wikimedia, a Flickr és a Google Art mind olyan csatornák, melyeken keresztül a múzeum hatalmas tömeget érhet el.

6. Növeli az intézmény hírnevét és erősíti a márkáját

A szabad elérés növeli a gyűjtemények hírnevét, ismertségét és megerősíti a márkát, ami szükséges ahhoz, hogy szponzorokat, támogatókat nyerjenek.

7. Megragadja a közönség lelkesedését és érdeklődését 

Azok az intézmények, melyek a szabad hozzáférhetőséget és a megosztást prioritássá teszik, a legnagyobb haszonélvezői a közösség életében való részvételnek. Volt rá példa, hogy a közönség tagjai azonosította egy intézmény metaadataival kapcsolatos problémákat. 

8. A múzeum kapcsolódhat az OPEN mozgalomhoz

Az Open Culture és az OpenGlam mellett a múzeum az Open Education, Open Data és Open Government részese lehet.

9. A múzeum szervezete és működése hatékonyabb lesz

A szabad elérés elősegíti az akadálymentesítést, időt és pénzt takarít meg, fókuszba helyezi azokat a célokat, melyek a múzeum számára fontosak. A korlátolt felhasználás több pénzbe, időbe kerül és csorbítja az intézmény hírnevét, árt az ismertségének.

10. Többről van szó, mint a képek licensze

A már említett 2017-es tanulmány megmutatta, hogy a kereskedelmi célú felhasználás volt a digitalizálás legkevésbé jelentős motivációja, mely megerősíti azt, hogy ez a fajta jövedelemszerzés kevésbé fontos az intézmények számára, mint azt gondolnák.

 

Az Europeana által javasolt tanulmányok angol nyelven 

  1. Enumerate survey 2017, DEN and Europeana

  2. The Impact of Open Access on Galleries, Libraries, Museums, & Archives, Effie Kapsalis (2016)

  3. Images of Works of Art in Museum Collections: The Experience of Open Access, Kristin Kelly (2013)

  4. Democratising the Rijksmuseum, Joris Pekel (2014)

  5. MKG Collection online: the potential of open museum collections, Antje Schmidt (2018)

  6. Making impact on a small budget, Joris Pekel (2015)

  7. Opening Access to collections: the making and using of open digitised cultural contentMelissa Terras (2015)

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ