A levéltáros lopta el a Carnegie Könyvtár milliós kincseit

Az évszázad egyik legnagyobb értékű könyv- és dokumentumlopását elkövető két férfi fölött hirdettek ítéletet január 13-án. A pittsburgh-i Carnegie Könyvtárat érte több mint 8 millió dolláros kár, amikor 300 ritkaságát ellopták és 16 darabot pedig megrongáltak.

Az igazán fájdalmas és a könyvtár dolgozóit is megrázó tény, hogy a lopásokat és a könyvlapok kivágását az egyik volt kolléga, egy levéltáros követte el, majd a közelben működő, jó hírű könyvekre specializálódott régiségkereskedőnek adta át. A folyamat már a 1990-es évek végén elindult és csak 2017-ben derült ki, amikor a könyvtár állományát biztosítási okokból felmérő cég felfedezte a hiányokat. Az eltűnt darabokból néhányért nem kellett messzire menni, csak a gyalog 5 perc sétára lévő Caliban Book Store-ba, ahol a tettestársnál megtaláltak 42 darabot közülük. Az FBI-t is bedobva, a nyomozások eredményeképp voltak darabok, amiket visszakaphatott a könyvtár, így például Hollandiából, a Leidenben működő Amerikai Zarándokok Könyvtárától is visszakerült egy 400 éves biblia, a híres Genfi Biblia sorozat egyik ismert példánya, amit 2 éve vett meg a könyvtár jóhiszeműen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
A visszakerült Genfi Biblia egyik oldala

A két elkövető, a 63 éves Greg Priore levéltáros és az 56 éves John Schulman könyvkereskedő, mivel beismerő vallomást tettek, kilenctől 16 hónapig terjedő szabadságvesztésre lettek felterjesztve, de végső döntést csak áprilisban hoz sorsukról Allegheny megye bírója- írják a lapok


A pittsburgh-i Carnegie Könyvtár Oliver Szobája, ahol könyvritkaságokat őrzik és csak külön engedéllyel lehet belépni.

Talán a legmegdöbbentőbb az a tény, hogy ezt a lopást és eladást ilyen sokáig és teljesen nyíltan csinálhatták. e-Bay eladások, számos e-mail és más online elérhető bizonyíték, és nem utolsó sorban 117.700 dollárnyi csekkes kifizetés is bizonyítja a bűnszövetség tényét és folyamatát. Az elismert könyvkereskedő nemzetközi vásárok résztvevője, mi több, az Amerikai Antikvár Könyvkereskedők Egyesületének vezetőségi tagja és az etikai bizottság tagja is volt. A levéltáros, aki egyik nyilatkozatában mindent a kereskedőre próbált hárítani, azt elismerte, hogy egyszerűen nem bírt ellenállni ennek a nagyon könnyen kivitelezhető, kényelmes megoldásnak. Ha valami kellett és a könyvtár ritkaságai között megtalálható volt, akkor kivágta, vagy összetekerte és egy sima irattartó dossziéval a hóna alatt szépen kisétált vele. Elment két sarokkal arrébb, ahol átadta a zsákmányt, és egy ropogós csekket kapott érte. Bár Priore szerint Shulman lényegesen nagyobb haszonra tett szert és csak az ő rábeszélésére csinálta az egészet, azt sajnos nem tagadhatta, hogy az együttműködése arra is kiterjedt, hogy a könyvtár pecsétes, fejléces dokumentumával is tudta igazolni, hogy már nincs az a bizonyos darab a könyvtár állományában.


A bűntárs, John Schulman könyvesboltja a könyvtártól egy sarokra

Ha van a könyvtáraknak és múzeumoknak védőszentje vagy őrangyala, akkor azt kívánhatjuk, hogy ettől óvja meg őket, mert egy ilyen eset megrendítheti a bizalmat mind az intézmény, mind pedig a bennük dolgozók iránt, és nem utolsó sorban az adományozóknak is kedvét szegheti.

Az eltűnt kincsek listája online is elérhető: https://www.scribd.com/document/442796627/Full-list-of-books-other-documents-stolen-from-Carnegie-Library

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ