A magyar kultúra napja - programajánló

31 éve, 1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját január 22-én. Ezen a napon - és az azt megelőző és követő hétvégéken is - múzeumaink és kulturális intézményeink országszerte izgalmas programokkal, ingyenes tárlatvezetésekkel, könyvbemutatókkal és szakmai programokkal várják a látogatókat, érdeklődőket.

A dátum választása korántsem önkényes: Kölcsey Ferenc valószínűleg első, letisztázott Himnusz kéziratán ugyanis az 1823. január 22-i datálást olvashatjuk. Ennek apropóján minden évben ezen a napon az Országos Széchényi Könyvtár láthatóvá teszi ezt a féltve őrzött dokumentumot, a Himnuszt megzenésítő Erkel kottával egyetemben.

A Könyvtár 2020. január 22-én emellett Ady halálának 101. évfordulójára „Valaki útravált…” – Ady 100 címen szervez előadásokat, műhelyfoglalkozásokat és egy kamarakiállítást is, ahol kéziratok, fotográfiák, tárgyi relikviák, dedikált kötetek, önéletrajzok, első megjelenések is láthatóak lesznek. 

Budapest Történeti Múzeum - Kiscelli Múzeum

A Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma szerdán, január 22-én 16 órától ingyenesen látogatható, 17 órától pedig a Ragyogj! Divat és csillogás című időszaki kiállításukhoz készült katalógus bemutatójára várják az érdeklődőket.

Magyar Nemzeti Múzeum

Nem csak Óbudán találkozhatunk ugyanakkor divattörténeti kiállítással, szintén január 22-én, 18 órától a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállításában, a Clara – Rotschild Klára – Divatkirálynő a Vasfüggöny mögött tárlaton csatlakozhatnak Simonovics Ildikó kurátor vezetéséhez az ide látogatók. A Múzeum azonban már kora délután is programmal készül, 13:00 órától Depreczeni-Droppán Béla és Lengyel Beatrix mutatják be a megújult Múzeumkertet és az annak történetét illusztráló felvételeket, melyeket most egy kerítéskiállításon szemléltet az intézmény. A programra ide kattintva lehet regisztrálni. 

 Várkert Bazár

A Várkert Bazár ez alkalomból két ingyenes sétát szervez a megújult komplexumban, melyek 13:30-kor és 15:30-kor indulnak. Fedezzék fel Budapest ékszerdobozát; a részvétel ingyenes, csupán regisztrálni kell. 

 Petőfi Irodalmi Múzeum 

 A Petőfi Irodalmi Múzeum szintén ingyenes tárlatvezetésekkel készül:
• 17 órától a CSÁTH, a Bolyongó üstökös és a „Ki mondaná, hogy e hely csatatér?” című kiállításokban a kurátorok vezetik körbe a látogatókat.
• Szintén 17 órától Gyapay László irodalomtörténész tart tárlatvezetést a Magukra maradt bútorok című kiállításban, ahol megtekinthetik Kölcsey egyetlen ránk maradt bútorát, és ebből az alkalomból kiállítják a PIM Kézirattárában őrzött egyes kéziratait is.

Szintén január 22-én délelőtt a PIM sátoraljaújhelyi filiáléja, a Kazinczy Ferenc Múzeum is változatos programokkal várja a zempléni érdeklődőket. 

Vigadó 

A Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának akadémikusai, valamint az Óbudai Népzenei Iskola tanárai és növendékei különleges koncertre invitálnak az ünnepi napon: himnuszokat, egyházi- és népéneket hallhatnak a résztvevők. Január 23. és április 5. között az eseményhez kapcsolódóan kiállítást is rendeznek; a Himnusz – A magyar nép imái | népművészeti és iparművészeti kiállítás a magyar kultúra napja alkalmából című tárlaton olyan alkotásokat mutatnak be, melyeket himnuszok, egyházi- vagy népénekek inspirált.

 

Természetesen a főváros mellett számos vidéki intézmény is izgalmas programokkal készül január 22-én. 

Szekszárd

A 2019-es MuseumDigit Konferencia résztvevői már a Nemzeti Múzeumban is találkozhattak Nyáry Krisztiánnal, aki ezúttal Szekszárdon várja az érdeklődőket. Január 23-án „himnuszok” témában tart rendhagyó irodalomórát, majd Hevesi Judit költővel, a Corvina Kiadó szerkesztőjével beszélget legújabb könyvéről, az Életemnél is jobbanról. A szekszárdi Művészetek Háza teljes programkínálata ide kattintva érhető el.

Gödöllő

A Gödöllői Királyi Kastély szerdán ingyenes belépést biztosít a „Rejtett remekművek” című időszaki kiállítására, mely egészen 2020. március 15-ig látogatható. 
„A főként a 19. század második és a 20. század első felének, magyar művészek műveiből álló kiállítása, több gyűjtő összefogásának és együttműködésének eredményeként jöhetett létre. A bemutatott időszak a magyar fesztészet aranykora, amikor a klasszicista, majd későbbi realista, sokszor történelmi vonatkozású művészet után a progresszívebb, számos esetben az európai áramlatokhoz kapcsolódó alkotások, művészek, csoportosulások találtak új utakat maguknak.”

Békéscsaba

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum az alábbi programokkal kapcsolódik a Magyar Kultúra Napja megünnepléséhez:

  • 2020. január 21-én, kedden 16.30 órától Különleges csabai házak – Dénes Attila, a Csabai házak almanachja című kötet szerzőjének előadása hallható,
  • 2020. január 22-én, szerdán 16.30 órától A magyar textilművészet radikális forradalmára: Balázs Irén című tárlat megnyitó rendezvényére várják az érdeklődőket,
  • 2020. január 23-án, csütörtökön 10 órától pedig Közösség és régészet Békés megyében címmel, Nagy-Laczkó Balázs régész előadását hallhatja a közönség.

Zirc

A zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban január 17-én 17 órától Pálffy Géza, a „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport vezetője számol be a Szent Koronáról és külföldi útjairól tett legújabb felfedezésekről.

Csongrád megye

Csongrád megye igen aktívan kiveszi a részét az eseményekből, rengeteg színes programmal, szakmai eseményekkel várják az érdeklődőket. Így Szegeden, a Somogyi-könyvtár tárlatán a helyiek máriaradnai búcsújárását és a hozzá kapcsolódó szokásokat ismerhetik meg a látogatók. A Fekete Házban szerdán előbb a Móra Ferenc Múzeum évkönyvét, majd Vágvölgyi B. András 1989 című kötetét mutatják be.
Hódmezővásárhelyen a Tornyai János Múzeumban Kiss Lajos néprajzkutató, múzeumigazgató emlékére nyílik kiállítás Múzeumőr címmel, a múzeum névadója előtt pedig Hommage á Tornyai János címmel rendeznek tárlatot.
A 45 éve alapított Csongrádi Művésztelepet pedig Térben síkban címmel rendezett tárlattal ünneplik, mely a Csongrád Galériában lesz látható, szintén január 22-től.

 

A lista természetesen koránt sem teljes, örömmel vesszük, ha Ön is megosztja velünk intézménye programajánlatát! 

Ünnepeljük együtt a magyar kultúra napját! 

nyitókép: Kölcsey Himnusz-kézirata 

 

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ