Bolygónk diverzitását bizonyító gyönyörű rajzok online, szabadon letölthető formában!

Hogyan lehet tenni valamit gyűjteményként a klímaváltozás ellen? A Földünk Sokszínűségének Öröksége Könyvtár például saját gyűjteményéből tesz szabadon elérhetővé, felhasználhatóvá 150.000 illusztrációt, hogy bolygónk élővilágát reklámozza. A könyvtár adatbázisa a biodiversitylibrary.org címen érhető el, ami a világ legnagyobb digitálisan elérhető gyűjteménye botanikai és állatábrázolások, vonatkozó tudományos kutatások publikációik területén melyet a világ minden táján található könyvtáraktól gyűjt össze és katalogizál, egészen a 15. századig visszanyúlva. Köztük található Joseph Wolf „The Zoological Sketches” című munkája is, ami a 19. századi európai, állatokat ábrázoló akvarelljeinek kiemelkedő példája. A kétkötetes kiadványban 100 litográfia nyomat található az egykori, londoni Regent’s Park állatairól.


A szabadon felhasználható régiségek egyik szép darabja A. E. d'Audebard de baron de Férussac (1786-1836) által írt „Az élő acetabuiferális lábasfejű lábak, valamint kövületek természetes, általános és sajátos története: ideértve ezeknek a puhatestűeknek az állattani és anatómiai leírását, azok szervezeti felépítésének részleteit, módját, szokásait, valamint a megfigyelések történetét, amelyek tárgyát képezték a legkorábbi időktől a mai napig” gyönyörűen illusztrált könyve, amit Párizsban adtak ki 1835-1845 között.

A növényvilág leheletfinom rajzaival illusztrált, Theodor Hartig (1805-1880) által írt, Berlinben 1851-ben megjelent „Az erdei növények teljes története Németországban” is egyike azoknak a könyveknek, amelyek illusztrációit szabadon lehet használni. De ezeknek a daraboknak a megtalálása nem könnyű feladat a könyvtár 55 millió oldalnyi könyvet tartalmazó online katalógusában. Ezért a Flickr és az Instagram közösségi oldalakon folyamatosan közlik válogatásaikat, segítve a képek elérhetőségét. És a szabad felhasználás igazi gesztusa, hogy a „FREE DOWNLOAD” nem túl bonyolult technikáját – egy jobb klikk a kiválasztott illusztrációra, majd „mentés másként” – is alaposan elmagyarázzák egy angol nyelvű tutorial videoban.
A Könyvtár folyamatosan bővíti szabadon felhasználható állományát és más projektekbe is részt vesz, mint például a Smithsonian Könyvtár archívumában és a Nemzeti Természettudományi Múzeumban megőrzött terepmunka naplók, kutatási naplók digitalizálása és közzé tétele.


Forrás: This Is Colossal

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ