Többezer év érméit rakosgathatjuk gyönyörű alakzatokba

Gyerekkorunkban sokan szerettünk pénzérmékkel játszani – van, akinek ez felnőttkorában a szenvedélye lett. Még ha nem is vagyunk a numizmatika megszállottjai, de érdekelnek az izgalmas digitális újdonságok, örömmel rakosgatjuk majd az érméket- ha csak virtuálisan is- a Coins nevű oldalon.

Ez a digitális projekt az adatvizualizáció briliáns példája, amit a Fachhochschule Potsdam diákjai hoztak létre a világ egyik legjelentősebb érmegyűjteménye, a több mint félmillió darabot számláló Münzkabinett Berlin gyűjteménye felhasználásával. Míg papír- és kézimunkával órákba telne az adatok felkutatása és különböző szempontok szerinti csoportosítása, ez itt mindössze másodpercek műve, ráadásul a látvány önmagában lenyűgöző.

 

Egyidőben kilenc szempont szerint lehet keresni ország, régió, a pénzverde helye, az érme kora, anyaga, súlya, átmérője, illetve kronológia (legrégebbi  és legújabb érme) keresni. Az adatvizualizáció aszerint változik, hány és melyik szűrőt kapcsoljuk be, illetve hogy az azonos csoportba tartozó érméket nagyság szerint hogyan szeretnénk látni: egymás mellett „tornasorban”, vagy egy halmazban, érzékeltetve a csoportok egymás közötti viszonyát.

Más-más szűrő és elrendezés alapján 26 ezer érmét fedezhetünk fel akár egyenként, random rábökve, akár csoportosítva. Ha csak véletlenszerűen nyomunk rá egy érmére és érdekelnek a részletek, egy kattintással megkapjuk a Münzkabinettben lévő ismertetőjét. De úgyis hosszú időt lehet eltölteni, hogy csak kedvünk szerint ide-oda kattintgatunk.

A projekt célja egyrészt az volt, hogy megkönnyítse a numizmatikusok dolgát, másrészt úgy mutasson be hihetetlen mennyiségű tárgyat, ahogyan erre a fizikai térben nincs lehetőség, vagy azért, mert az érmék el vannak zárva, vagy üveg mögött vannak és így nehezen láthatók, így sokszor a látogató figyelme is ellankad egy idő után.

 

Dizájn, fejlesztés: Flavio Gortana
Koncepció: Daniela Guhlmann, Franziska von Tenspolde
Szakmai szupervízor: Prof. Dr. Marian Dörk
Tanácsadók: Prof. Dr. Bernhard Weisser, Dr. Angela Berthold, Dr. Karsten Dahmen
A fejlesztés a PixiJS, d3 és a React felhasználásával készült.
A projektről szóló tanulmány itt olvasható: Off the Grid: Visualizing a Numismatic Collection as Dynamic Piles and Streams. Open Library of Humanities (Remaking Collections), 4(2), October 2018.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ