Pánikhangulatra kínálnak gyógyírt a múzeumok

A krízis idején a múzeumok visszatérnek az egyik legfontosabb és legalapvetőbb feladatukhoz: megmutatják, hogy a művészet, a kultúra segítenek minket eligazodni a világban, reményt adnak a mindennapjainkhoz, és megmutatják: nem vagyunk egyedül. Egy kis zen következik a világ múzeumaiból. 

Ha nehezen is, de lassan meg fogunk barátkozni a gondolattal, hogy egy ideig múzeumot és műtárgyakat csak virtuálisan fogunk látni. Az online elérhető digitális tartalmak ilyenkor mérhetetlenül felértékelődnek, hiszen megkapjuk napi fejadagunkat a kultúrából, ráadásul kis időre kizárhatjuk a ránk zúduló apokaliptikus hírek áradatát és elmélyedhetünk egy-egy tárgy, alkotás szépségében, különlegességében. 

Míg nem fogadhatnak hús-vér látogatókat, a múzeumok addig is gondolnak közönségükre, és fókuszba helyezik azt, amiért a művészet fontos számunkra: megmutatja a helyünket, legalábbis segít értelmezni helyzetünket a világban. Érzelmi támaszt jelent, közösséget, reményt, és legfőképpen nyugalmat. 

A Twitteren a #MuseumFromHome (Múzeumok otthonról) után a Museum of the City of New York elindította a #MuseumMomentofZen hashtaget, amihez később nem csupán művészeti gyűjtemények, hanem természettudományi múzeumok, botanikus kertek, és egy könyvtár is csatlakozott, eddig összesen több mint 25 ezren. Egyszerű, de jó ötlet, ami bevált.

A békét sugárzó képek között vannak tájképek, harmóniát, egységet tükröző minimalista festmények, de találunk kutyát, lajhárt, barátokat, természetet ábrázoló fotókat is- kinek mire van épp a legnagyobb szüksége, hogy jól érezze magát testben és lélekben. Rémes közhelynek tűnik, de azért érdemes elgondolkodni azon, mik láthatók a legtöbb képen: tengerpart és fantasztikus tengeri lények, fák, virágok, fények. Hajó, zongora, gyerek. Valahogy egy képen sem látunk kütyüt vagy drága dizájnercuccot. 

Akárhogy is felkavarnak a mostani hírek, ne feledkezzünk el arról, amit a hírről beszámoló Hyperallergic írt: „a művészet a barlangok falán született, és története az emberiség története. Társunk volt az evolúción, pestisjárványokon, modernizáción át. Bízhatunk és bízzunk erejében most is rá."

Íme, néhány példa a Twitterről. Ezzel a képpel kezdődött minden:

Image

Herbert Bolivar Tschudy, Museum of the City of New York, @MuseumofCityNY

Western History & Genealogy @DPL@WHGnews

Ilyen volt Boston 400 millió évvel ezelőtt, a devon korszakban, amikor még tenger fedte az észak-amerikai kontinenst, Field Museum, @FieldMuseum

Edouard Manet: Virágok kristályvázában, 1882 körül, National Gallery of Art, @ngadc

Clara Huntington: Assissi Szent Ferenc, 1920 körül, The Huntington@TheHuntington

Takahashi Hiroaki: Csillagos éjszaka, Los Angeles County Museum of Art, @LACMA

Van, akiket a gyerekkori történetek nyugtatnak meg. Az Óz, a csodák csodája szereplői All Things Oz Museum@ATO_museum

Van, akiket a kutyák. Frank M. Ingalls: Alfred Funck kutyája. New-York Historical Society@NYHistory

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ