Múzeumba járni a karantén alatt is lehet: magyar múzeumok - 3. rész

Gyorsan reagált sok hazai intézmény a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben. Amellett, hogy online gyűjteményeket és virtuális kiállításokat tettek elérhetővé, az oktatáshoz illeszkedő anyagokkal is segíteni kívánják a négy fal közt ragadt tanulók és tanáraik munkáját.

A Magyar Nemzeti Múzeum, Vaskor c. állandó kiállítás virtuális tere

Kezdjük rögtön minden magyar múzeum ősével, a Magyar Nemzeti Múzeummal. A múzeum állandó kiállításai a szobából is bejárhatók, illetve a Magyar Nemzeti Múzeum saját Youtube csatornáján hozzáférhetők beszélgetések, előadások és kiállításokhoz készült tartalmak. A Nemzeti Múzeum egyik főosztályaként működő OMMIK működteti a MuseuMap szolgáltatást, ami országszerte több mint harminc múzeum többszázezer képes rekordját gyűjti össze, az MNM gyűjteményének darabjait ezen kívül a monguz, mnm régészet oldalakon találjuk meg. A múzeum blog beszámol olyan érdekességekről, mint az Egyiptomban ásó régészek munkája, Ady temetése vagy hogy a Múzeumkert felújításakor milyen állatmaradványok kerültek napvilágra.

 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Youtube csatornáján új videósorozatot indított, amiben tudósok, feltalálok és közlekedési szakemberek mesélnek életükről, munkájukról, illetve bemutatják alkotásaikat, fejlesztéseiket. A múzeum két jelenleg is elérhető, egy-egy témát körüljáró virtuális kiállítása mellett hamarosan egy újabbat  is közzétesznek.


A Petőfi Irodalmi Múzeum oldalán online bejárható a Petőfi-, illetve a Csáth-kiállítások termei, az Önarckép álarcokban című, 2017-es Arany János-kiállítás, és az Annyi titkom maradt... című Szabó Magda-kiállítás.

PIM, Arany János, virtuális kiállítás

A Néprajzi Múzeum Raktártúrák és Életünk napjai néven indított filmsorozatot a múzeum YouTube csatornáján. Ezenkívül igen látványos az online gyűjtemény: jelenleg közel 100 ezer műtárgy, több mint 12 ezer hangzó anyag, többségében népzenei dallam, 11 450 rajz, festmény, képeslap, közel 40 ezer fénykép és dia, 290 kézirat mellett 150 film között lehet válogatni, okostelefonon és tableten egyaránt.

Szépművészeti Múzeum honlapján tizenkét kisfilmet nézhetünk meg a nagy sikerű Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora kiállításhoz kapcsolódóan, emellett hat kisfilm készült a tavalyi A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című grafikai kiállításhoz kapcsolódóan.

A Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítását virtuálisan járhatjuk be az intézmény honlapján.

A Műcsarnok rendhagyó módon az aktuális kiállításait – a Paolo Ventura-fotókiállítást, a Major Kamill-tárlatot és a Derkó 2020 képzőművészeti ösztöndíjasok seregszemléjét – is elérhetővé tette online.

Műcsarnok, Paolo Ventura fotókiállítás virtuális szobái


Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtára itt elérhető. Az egykori tárlat virtuálisan tekinthető meg, különlegesség az első világháború front- és hadifogolyszínházait felidéző honlap és a bábokról, jelmezekről, színházi makettekről, kellékekről készült 3D modellek.

A pécsi Janus Pannonius Múzeum honlapján minden nap valamilyen érdekességet, kulisszatitkot osztanak meg a múzeum gyűjteményeivel, osztályaival, korábbi kiállításaival kapcsolatban. Címe: Barangolások a múzeumban.

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Múzeumozz a szobádból! elnevezésű kampányán belül aktuális kiállításokból mutat be egy-egy érdekes, értékes művet, a Teremtés – Ferenczy Noémi művészete időszaki tárlatból, valamint Czóbel Béla, Kmetty János, Kovács Margit műveiből válogatnak a kurátorok. Ezek a tartalmak a múzeum Facebook- és Instagram-oldalán is láthatók. Az FMC YouTube csatornáján a régi és aktuális, a jelenlegi helyzet miatt nem látogatható kiállítások megnyitóiról, legszebb műtárgyairól, izgalmas felfedezéseiről láthatunk filmeket, illetve interjúkat a kiállító művészekkel.

A Gödöllői Királyi Kastély, Magyarország egyik legimpozánsabb barokk építészeti emléke is bejárható virtuálisan, pincétől a padlásig.

Milyen volt Kossuth Lajos kézírása, milyen gazdag jelrendszert alakított ki Gárdonyi Géza a titkosírásához, s mit neveztek mennybelépő csizmának, megtudhatjuk a Dobó István Vármúzeum Hatvan hatás - a múzeum 60 éves fennállásának tiszteletére rendezett- kiállításból. Az eredeti kiállítási anyagot ismerhetjük meg a DIV 60 virtuális kiállításon, egy fotókban és információkban bővelkedő 60 darabos, a múzeum több szakanyagát is érintő  válogatásban.
 
A tatai várban lévő Kuny Domokos Múzeum oldalán a virtuális gyűjteményeket nézhetjük meg. A múzeum első világháborús képeslapok kapcsán közösségi gyűjtést hirdetett régi tatai kerékvetőkről, kapualjakról készült képekből, a Facebook oldalukon a közönség bevonásával adatokat gyűjtenek a felvételekről. A vár virtuális túrával szinte teljesen körbejárható.
Kuny Domokos Múzeum, A tatai vár történelmi 3d rekonstrukciója, virtuális túra


szolnoki Damjanich János Múzeum minden hétköznap egy felvételt tesz közzé a „Kedvenc műtárgyaink" sorozatból, amelyben történészek, régészek, műértők, kutatók és gyűjtők mesélnek kuriózumnak számító, történelmünket, múltunkat meghatározó emlékekről, tárgyakról, festményekről és eseményekről. Megtalálható a Facebook közösségi oldalán.

Oktatási segédanyagok

A Magyar Nemzeti Múzeum folyamatosan bővülő gyűjtésében olyan témák bukkannak fel, mint a honfoglalás, az Árpád-kor, A nyugati és keleti kereszténység, Luxemburgi Zsigmond, Hunyadi János, Mátyás király, a reformáció, a török hódítás kora, a reformkor, március 15., a szovjet kényszermunkatáborok és a Kádár-korszak. Pedagógusok számára kézikönyvet adott ki a Magyar Nemzeti Múzeum A POKOL BUGYRAI… „MÁLENKIJ ROBOT” - KÉNYSZERMUNKA A SZOVJETUNIÓBAN címmel. Ez a tanárok számára ad segítséget a Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij Robot Emlékhely kiállításának értelmezéséhez és a korszak történelmi hátterének tanításához, megemlékezések szervezéséhez.

A Petőfi Irodalmi Múzeum a tanárok közreműködésével együtt állítja össze online tananyagait a karantén idejére. Ehhez a PIM gyűjteményeinek digitalizált anyagait (kéziratok, festmények, fotók, hanganyagok, videók, tárgyak) használhatják a tanárok, információkkal kiegészítve.

A Magyar Nemzeti Galéria Remekművek az oktatásban című oldalán tíz fontos festményt ismerünk meg a történelem, magyar nyelv és irodalom, illetőleg vizuális kultúra órák követelményein keresztül, amihez háttéranyaggal és kérdésekkel adnak segítséget.

via via

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ