Múzeumi kommunikáció: bárki megtehetné azt, amit ez az aprócska holland múzeum kitalált

Egyszerű, de zseniális ötlettel rukkolt elő egy kis holland múzeum, hogy kapcsolatba lépjen közönségével. A LAM múzeum Lissében, egy alig több mint húszezres kisvárosban található. Színvonalas kortárs gyűjteményében a gasztronómia témájához akár legtávolabbi módon kapcsolódó művek találhatók, köszönhetően az adományozónak, az egyik legnagyobb holland szupermarketláncot birtokló családnak.   

A LAM Múzeum. Fotó: Ronald Tilleman, LAM Museum

 

Egyik különlegességét az alkotásokon túl Viewphone nevű programja adja. A lényege az, hogy az emailen jelentkező művészetkedvelők a múzeum bármely munkatársával - a kurátortól kezdve a takarítón és könyvelőn át a múzeumigazgatóig- telefonon beszélgethetnek a művészetről péntek délutánonként.

Yinka Shonibare: Az utolsó vacsora, Leonardo nyomán. Fotó: LAM Museum

 

Ahogy a koronavírus-járvány nyomán be kellett csukni a múzeum kapuit, a múzeum úgy érezte, nem hagyhatják magukra a látogatókat. Ahogy a múzeum igazgatója, Sietske van Zanten nyilatkozta az Artnetnek, “amikor nyitva voltunk, sokszor hallottuk a látogatóktól, hogy még sosem beszélgettek ennyit egy múzeumban. Ez így is van, mi itt tényleg sokat beszélgetünk. De nem is maga a beszéd a lényeg, hanem hogy megosszunk egymással gondolatokat, érzéseket. Együtt még többet látunk. A művészet hozzásegít ahhoz, hogy kivételesen szép beszélgetésekben legyen részünk.” A Viewphone tehát szerves folytatása annak, ahogy korábban működtek. “Ebben a helyzetben a személyes kapcsolat és a képzelet még fontosabbak lettek.”

Ron Mueck: Nő bevásárlószatyorral. Fotó: LAM Museum

 

"A program ötlete akkor merült fel, amikor megkérdeztük magunktól, mi hiányzik a legjobban? Lehet, hogy nagyobb a tudásom művészettörténetből és tudom, hogyan kerültek ide a tárgyak, de a múzeum nem kiválasztott emberek privilégiuma.” Mindegyik beszélgetés más-más miatt érdekes, attól függően, kit kap az érdeklődő partnéréül. Az eddigi jelentkezők elégedettek és izgatottak. A lényeg, hogy a művészet minél több emberhez eljusson, az előképzettség nem lehet akadály”- mondta az igazgatónő.

A beszélgetések alapját egy-egy mű adja, de nem kell feltétlenül a művészetről beszélni. Bár ez a kiindulópont, teret kapnak a személyes asszociációk. Pont, ahogy amúgy a LAM-ban is. Jelentkezni emailben az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet. A múzeum értesítést küld, mikor kerül sor a beszélgetésre, ami 5-10 percig tart. 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ