Hogyan és mikor nyitnak újra a múzeumok? Európai körkép.

A múlt héten már több hír is felreppent arról, hogy Európa-szerte újranyitnak a múzeumok május folyamán. Persze mindenhol új szabályzatokkal és eljárásokkal körülbástyázva, de mindnek az alapja a kötelező social distancing, az új társadalmi érintkezési szabályok érvényesítése, köztük a 1,5 méteres távolság betartása. A legbátrabbnak Németország tűnik, ahol május 4-től a múzeumok újra megnyithatják kapuikat, amennyiben be tudják tartani az új előírásokat, és a plexiüveg elválasztókat szerelnek fel a jegyárusító fülkékben, bevezetik az önellenőrző jegyet, betartják a csökkent látogatói kapacitást és a gyakoribb takarítást.

Utánajártunk és egyelőre nem sikerült olyan berlini múzeumi weboldalt találni, ahol az újranyitás örömüzenetével várnák látogatóikat. A legnagyobb múzeumi szövetség, a Berlini Állami Múzeumok (Staatlichen Museen zu Berlin), amelyhez összesen 19 intézmény tartozik, továbbra is a digitális tartalmakra koncentrál. A népszerű Berlini Zsidó Múzeum is sajnálattal közölte Facebook oldalán, hogy továbbra is zárva marad, mert egy közel 3000 m2-es új kiállításon dolgoznak. De van kivétel, ilyen a Cottbusban, egy volt erőmű épületében működő Brandenburgische Landesmuseum für moderne Kunst (BLMK). A megnyitásra szellemes programokkal készültek. Ezek egyike, hogy 1,5 méter hosszú zsinórokat osztanak a látogatóknak, akik így tudják megtapasztalni a kötelező távolságtartás valós mértékét. A komoly anyagi befektetést is igénylő szigorú előírásokat maximálisan megoldották: plexi elválasztók és kézfertőtlenítők, ahol szükséges, amiből “valaki nagyon meggazdagszik”- nyilatkozta az igazgatónő, Ulrike Kremeier véleménye az Art Newspapernek.

Brandenburgi Modern Művészeti Múzeum bejárata Cottbus-ban

Franciaország is az újranyitást tervezi, de két lépcsőben. Náluk először a galériák és a kis múzeumok tudnak megnyitni május 11-től,  a “deconfinement” (korlátozás csökkentése) időpontja után. Bár azt nem határozták meg, hogy melyik a “kicsi” és melyik a “nagy” múzeum, de az utóbbiak biztos, hogy nem nyitnak ki június 2. előtt. Illetve az is biztos, hogy lesznek majd “zöld” és “piros” zónák, az országon belül a fertőzöttségtől függően, ahol eltérő szabályzások lesznek érvényben.

Angliában is már tűkön ülnek a múzeumok az újranyitást várva és közben bíznak benne, hogy szponzoraik és látogatóik is megmaradnak. A Museums Association (MA), amely a brit múzeumok szövetsége a honlapján jelentette meg erre vonatkozó állásfoglalását. Támogatják az újranyitást -betartva a szükséges előírásokat, amelyek védik mind a látogatókat, mind pedig a múzeumi dolgozókat-, de ehhez állami támogatásra van szükségük. És nem csak anyagi támogatásra, hanem kommunikációs támogatásra is, hogy a nyilvánosság tudja, hogy a múzeumok látogatása biztonságos. Viszont azok a múzeumok, amik nem tudják a biztonsági elvárásokat teljesíteni, ugyancsak kapjanak támogatást zárvatartásuk ideje alatt is. Az újbóli megnyitás pénzügyi következményeit is részletezi, kezdve azzal, hogy bemutatja pénzügyileg a “lockdown” miért és hogyan sújtotta a múzeumokat. De azt is alaposan körbejárja, hogy az újranyitás folyamata milyen fontos feltételeket tesz szükségessé, és milyen esetleges pénzügyi döntésekkel járhat. Végezetül az MA sürgeti a brit kormányt, “… hogy tanuljanak a más országokban zajló újbóli megnyitási stratégiákból és vegyék fontolóra a múzeumok különféle típusainak és elhelyezkedésének körülményeit, amikor megtervezik az ágazat újbóli megnyitásának folyamatát."

London, British Museum

Olaszországban a múzeumok várhatóan május 18-án fognak újra megnyitni, de meg kell felelniük az Olasz Kulturális Örökség és Idegenforgalmi Minisztérium biztonsági irányelveinek, amelyek előírják, hogy minden jegyet online kell megvásárolni, és a látogatóknak be kell tartani a kötelező érintkezési szabályokat. A karantén nagy vesztesi között van a Borgese Galéria Caravaggio kiállítása, ahol több alkotást is külföldről kaptak kölcsön, és most a csúsztatott megnyitáshoz próbálják igazítani a kölcsönzéseket, vagy az alig 3 napig nyitva tartó Raffaello kiállítás, amire előre eladtak 60000 belépőjegyet.

A "Raffaello 1520-1483" kiállítás plakátja

Belgiumban is a korlátozások csökkentését rendelték el, aminek második lépése május 18-tól fog hatályba lépni. Ekkortól várható a múzeumok újranyitása is. Az Antwerpeni Kortárs Múzeum igazgatója, Bart De Baere így vélekedik: “A múzeumok olyanok, mint a parkok; terek, amelyekben az egyéni élmény összefonódhat az együttlét nyilvános tereivel. Az elkövetkező hónapokban azzal a kihívással kell szembenézni, hogy új, pozitív egyensúlyt találjunk a személyes szabadságunk és a társasági életünk felélesztése között.” És az igazgató azt is felajánlott, hogy az általa vezetett intézmény szívesen lesz a teszt-helyszíne a “post-lockdown” élménynek.

Hollandiában május 19-én várható a következő intézkedések bejelentése, addig a mozik, színházak, koncerthelyek, könyvtárak, múzeumok és örökségvédelmi helyek zárva tartanak.

Bécsben május 15-én újranyitja kapuit a schönbrunni kastély és az állatkert, valamint a pünkösdi ünnepek előtt, május 27-én ismét megnyitja kapuit az Albertina múzeum, és a bécsiek végre birtokukba vehetik az osztrák főváros új modern művészeti múzeumát, az Albertina Modernt is.

Bécs, Albertina Modern

A karantén miatt a múzeumi aktivitás az online térbe szorult, és ez majdnem mindenkinek új, virtuális közönséget teremtett. Ezek a digitálisan keletkezett tartalmak, szolgáltatások maguktól, üzleti tervek és koncepciók nélkül születtek meg, a múzeumi szakemberek kreatív ötletei alapján és készségeik kiaknázásával. Sajnos azonban nem hoznak pénzügyi hasznot a múzeumoknak, mert a mostani körülmények között online tartalomért pénzt kérni nem lehetséges. Kérdés, hogy lehet-e ezekből az online követőkből új, valós múzeumlátogatókat nyerni az újranyitás után, és ha nem is lesznek belőlük belépőjegyet vásárló látogatók, meg tudják-e tartani őket a múzeumok, lesz-e arra kapacitás, hogy a home office-ban elindított online felületeket tovább gondozzák, frissitsék a kollégák az újranyitott intézmény napi feladatai mellett.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ