Hogyan készítsünk gifet?

Több múzeumhoz hasonlóan mi, itt az OMMIK-ban is szeretjük a gifeket. Mértékkel persze, és miért használnánk csak privát chatjeinkben? Feldobja a szöveget, és megmutatja a múzeumok személyes, vagány, szórakoztató oldalát. Arról már írtunk, miért fontos, hogy egy múzeumnak személyisége legyen. A közvetlen, barátságos közeg megteremtésének egyik eszköze lehet a gif. Természetesen nem esztelenségről vagy ízléstelenségről van szó, de gifeket használni még nem tiszteletlenség, még ha elsőre “túl soknak” vagy netán merésznek is tűnik. 

Az Europeana gifkészítő versenyt is hirdet, ez a GIF IT UP, amire az oldalon található, szabad felhasználású képek és videók felhasználásával alkotnak az amatőrök gifeket. Nem a technikai bravúr a lényeg, hanem az ötletesség és a kreativitás. Ha mindig is szerettünk volna gifet csinálni- amire csak bátorítani szeretnénk minden múzeumot-, íme, néhány hasznos tipp az Europeanától. 

Hogyan készítsünk gifet egy régi videóból? 

1. Válassza ki az alapot

Nézze meg az Europeana szabadon felhasználható videóinak tárát. Sok van és sokféle témát fednek le: helyi hírek, események és ünnepségek, híres emberek és helyszínek. A videók megtekintése közben ne feledje, hogy egy gifhez csak néhány másodpercnyi anyagra van szükség. Olyan momentumokat keressen, ami megfogja a közönséget, például érzelmet fejez ki vagy mozgást mutat be. Kereshet valami szokatlan, vicces vagy meglepő dolgot is, hogy felhívja a figyelmet. A válogatás a gifkészítés legfontosabb eleme, koncentráljon erre! Majd töltse le a videót.

2. Így készíthet gifet

Sok ingyenes gifkészítő érhető el online. Az Europeana két olyat javasol, amik amellett, hogy egy videóból gifet csinálnak, néhány extra lehetőséget kínálnak, amitől még jobb lesz a gif. 

Ezgif.com: Töltse fel a videót, válassza ki a kezdő- és a végpontot, majd klikkeljen a Convert to GIF gombra. Miután kész a gif, optimalizálhatja, hogy kisebb legyen a fájlméret, és kipróbálhat különböző effektusokat. Ha elégedett az eredménnyel, nyomja meg a Mentés gombot.

GIPHY GIF Maker: Ez legfeljebb 20 másodperc hosszú videóval dolgozik, így szükség esetén megfelelő hosszúságúra kell vágni egy online videószerkesztő programmal. Töltse fel a videót, válassza ki a kezdőpontot és az időtartamot. A következő lépésben hozzáadhat effektusokat, matricákat és feliratokat. Ha kész, töltse fel a gifet a GIPHY-re, és már online meg is osztható, letölthető.

Hogyan adhatunk vicces effekteket a gifhez?

A GIPHY’s GIF maker oldalára töltsünk fel egy képet vagy egy kész gifet. Itt sok matrica és feliratstílus között választhat. A gülüszemtől minden kép viccesebb lesz. A portékon garantált a hatás, de akár csendéletre is rakhatja. 

 

pastedGraphic_6.png

 

via GIPHY

2. Esik eső, fúj a szél

A rossz idő mindenkin kifog, és megadja a kép hangulatát. 

via GIPHY

3. Van mit ünnepelni

A tűzijáték, lufik és konfetti igen jól mutat. 

via GIPHY 

4. Villanó fények és színek

via GIPHY

via GIPHY

5. Mozdulatsor: Az Europeanán számos fénykép elérhető, ami a mozgás különböző szakaszait mutatja be. Erre a célra tökéletesen megfelelnek példálul Eadweard Muybridge mozgástanulmányainak fotói. Csak annyit kell tenni, hogy egyenként kivágja a képet, például a Pixlr Editor használatával, elmenti a képkockákat, és exportálja azokat egy online gif szerkesztőbe, például Ezgifbe.

via GIPHY

 

Segédletek a gifkészítéshez:

Imgur video to GIF

Egzgif

MakeAGIF

Imgflip

GiffingTool

Legjobb appok gifkészítéshez

Forrás: Europeana 1, 2, 3, 4

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ