Magyarországon három projekt nyerte el az Európai Unió Kulturális Örökség Díjat / a 2020-as Europa Nostra Díjat

Az Európa-nap ez évi május 9-ei ünneplésére készülve az Európai Bizottság és az Europa Nostra kihírdette a 2020-as év Európai Unió Kulturális Örökség Díj és Europa Nostra Díj nyerteseit. A kulturális örökségvédelem terén végzett kutatásaik, figyelemfelkeltő és értékmentő munkájuk, tudatosító és oktatói tevékenységük elismeréseként 15 országból összesen 21 díjazottat tüntettek ki. Az idei év díjazottjai között Magyarországról három kiemelkedő projekt kapott díjat: A Szépművészeti Múzeum Megőrzés kategóriában; a Gödöllői Királyi Kastély Egy Kastély titkos élete címet viselő kiállítása és az Uccu Roma Informális Alapítvány, mindkettő az Oktatás, képzés és figyelemfelkeltés kategóriában.

Közönségdíjra szavazás

A kulturális örökség tisztelőinek és támogatóinak lehetősége nyílik online szavazni kedvenc díjazottjukra, és így eldönteni, hogy melyik projekt kapja az idei év Közönségdíját. Szavazni szeptember 30-ig lehet. A jelenlegi korlátozások idején az Európai Bizottság és az Europa Nostra azt reméli, hogy egy nagyobb létszámú közönséget inspirálhat a díjnyertes alkotások megismerésére és három kedvencük másokkal történő megosztására. A Közönségdíj kihirdetésére nyár után kerül sor. A Nagydíj nyerteseinek nevét, akik mindegyike 10 000 € pénzjutalomban részesül, szintén ezen eseményen tárják a nyilvánosság elé.

Szépművészeti Múzeum felújítását bemutató kisfilm

 „A COVID-19 krízis egyértelművé tette, hogy milyen fontos a kultúra és a kulturális örökség szerte Európában a közösségek számára. Most, amikor több százmillió európai korlátozások között él, a kulturális örökségünk közelebb hozza egymáshoz az embereket, jobban, mint korábban bármikor. Az idei Európai Unió Kulturális Örökség Díj és az Europa Nostra Díj nyertesei inspiráló és erős példái mindennek, mivel igazán hozzájárulnak egy összetartóbb, egységesebb és rugalmasabb Európa létrejöttéhez.” - mondta Mariya Gabriel, Európai Innovációs, Kutatási, Kulturális, Oktatási és Ifjúsági Biztos. 

„A mostani, embert próbáló időkben díjazottjaink, sikertörténetükkel arról, hogyan lehet a hátrányokat legyőzni szakértelem, odaadás és csapatmunka révén, a remény igaz hírvivői. Ezen példaértékű díjazott projektek igazolják, hogy kulturális örökségünk létfontosságú a pandémia okozta traumából történő fizikai és mentális felépüléshez. Közös örökségünk és ezek őrzői mindehhez sokféleképp járulhatnak hozzá: akár úgy, hogy kulturális tartalmaikat digitalizálással hozzáférhetővé teszik, vagy a konkrét helyreállítási és rehabilitációs munkák végrehajtásával a városok és falvak társadalmi és gazdasági újjászületéséhez” - nyilatkozta Hermann Parzinger, az Europa Nostra ügyvezető alelnöke.

Az Európai Unió Kulturális Örökség Díjat / Europa Nostra Díjat az Európai Bizottság alapította 2002-ben, mely azóta is az Europa Nostra - a civil társadalom kulturális örökségért elkötelezett európai hangja kezelése alatt áll. A díjak az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatását élvezik.

A díjak nyerteseit szerte Európából a terület szakértőiből álló, független zsűri választotta ki, a 30 európai országból szervezetek és magánszemélyek által benyújtott pályázatok alapos értékelése után. Továbbá úgy döntött, hogy három Europa Nostra Díjat ítél oda az EU Kreatív Európa programjában részt nem vevő európai országnak - nevezetesen Svájcnak és Törökországnak - figyelemre méltó örökségmegőrző eredményeikért.

2020-ban két új ILUCIDARE különleges díjat ítélnek oda az Európai Unió Kulturális Örökség Díj / Europa Nostra Díj pályázatban résztvevők számára. Az ILUCIDARE díjazottjait május 28-án teszik közzé. Az ILUCIDARE egy olyan projekt, amelyet a Horizont 2020 finanszíroz, azzal a céllal, hogy létrehozzon egy nemzetközi hálózatot, amely népszerűsíti a kulturális örökséget, mint az innováció és a nemzetközi kapcsolatok forrását.

Díjazottak - 2020

(névsor szerinti sorrendben)

Megőrzés kategória (Conservation)

Rubens' Garden Screen and Garden Pavilion, Antwerp, BELGIUM

Hvar's Arsenal, CROATIA

Epitaphs of the University Church of Leipzig, GERMANY

The Museum of Fine Arts, Budapest, HUNGARY

Basilica of Santa Maria di Collemaggio, L’Aquila, ITALY

LocHal, Tilburg, THE NETHERLANDS

Subterranean Caves and Wineries of El Cotarro, province of Burgos, SPAIN

The Iron Bridge, Shropshire, UNITED KINGDOM

Kutatás kategória (Research)

Tramontana Network III, FRANCE/ITALY/POLAND/PORTUGAL/SPAIN

Turin Papyrus Online Platform (TPOP), ITALY

Scanning for Syria, THE NETHERLANDS

 Elkötelezett szolgálat (Dedicated Service)

Mr. Don Duco, THE NETHERLANDS

Oktatás, képzés és figyelemfelkeltés kategória (Education, Training and Awareness-raising)

Cross-border Collaboration for European Classical Music, CZECH REPUBLIC

Arolsen Archives Online, GERMANY

The Secret Life of a Palace, Gödöllő, HUNGARY

Uccu Roma Informal Educational Foundation, HUNGARY

Auschwitz. Not long ago. Not far away, POLAND/SPAIN

The Ambulance for Monuments, ROMANIA

Három Europa Nostra Díj két olyan ország részére is odaítélésre került, melyek nem vesznek részt az EU Kreatív Európa programjában.

Megőrzés kategória (Conservation)

Manor Farm of Bois de Chênes, SWITZERLAND

Elkötelezett szolgálat kategória (Dedicated Service)

Société de Lecture, Geneva, SWITZERLAND

Oktatás, képzés és figyelemfelkeltés kategória (Education, Training and Awareness-raising)

SARAT - Safeguarding Archaeological Assets of Turkey, TURKEY

Forrás: https://www.europanostra.org/

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ