Gyűjtemények online: inspiráló példák kis múzeumoknak is

A brit Collections Trust összeszedte azokat a különböző módokat, amik segítségével a múzeumok online bemutathatják gyűjteményüket, képes, audió- és videótartalmaikat. A példák válogatásánál külön figyeltek arra, hogy kis múzeumokat említsenek, ezzel bizonyítva, hogy korlátozott anyagi lehetőségekkel és technikai infrastruktúrával is lehet eredményt elérni, ha van egy vagy még több jó ötletünk. Ahol nagyobb intézményeket hoznak fel példaként, ott az eszköz ingyenesen letölthető, egy kis fejlesztői segítséggel könnyen használható. Íme, a tartalomközvetítés számos hatékony módja.

 

Albumok

Ha olyan tartalommenedzselő honlapunk van, mint például a WordPress, egyszerű képes albumokat állíthatunk össze kis méretű képekből, amikre kattintva megjelenik a nagy felbontású kép.

 

Klasszikus WordPress alapú galériák hivatásos és amatőr fotósok képeiből válogatva mesél a bevándorlás történetéről.

 

Londonon kívül a cirencester-i múzeumban található a legtöbb római kori mozaik. A honlapon is megjelenő római kori mozaikokat a Pinterest közösségi média oldalra is feltöltötték

 

 

 

 

Podcastok

A BBC műsorában a British Museum egykori direktora, Neil MacGregor száz tárgyon keresztül beszélt az emberiség kultúrtörténetéről, bizonyítva, hogy akkor is érdekes történeteket mesélhetünk múzeumi tárgyakról, ha nem is látjuk őket.

 

A Shakespeare életét és korát bemutató gyűjteményben olyan érdekességek vannak, mint a Shakespeare korabeli cuclisüveg, bili, gyűszű vagy fül- és körömtisztító pecek.

Az ötlet egyszerű: beszélgetések a kurátorok és különböző kutatók között, amihez a kiindulópontot a múzeum tárgyai adják, és olyan izgalmas témák merülnek fel többek között, mint hogy hogyan változnak a technológia fejlődésével az otthon hangjai vagy az ember privát terei.

A podcast címe Tigris a bőröndben, amit az első adásban meg is magyaráznak: egy Boris nevezetű szibériai tigrisbőr “útra kel”, hogy bemutóórát tartson kisiskolásoknak.

 

Videójátékok

Egyszerű és korhatár nélkül játszhatóak. A kis múzeumok akár partnereket is kereshetnek, hogy komoly játékokat fejlesszenek a gyűjteményeik bemutatására játékos, szórakoztató módon.

 

A gyűjteményben látható tárgyak képéből kirakós játékot készítettek az ingyenes Jigsaw Planet segítségével

A múzeum interaktív modellje, amit a Minecraft videójátékkal építettek.

 

A Sony PlayStation virtuális valóságon alapuló játékát a Sheffieldi Egyetemmel közösen fejlesztette a múzeum egy EU projekt keretében

 

 

 

Képes bemutató szövegek

Lényegében egy képekkel illusztrált szöveges oldal. Minél kevesebb a szöveg és minél több a szép, frappáns képleírásokkal ellátott fotó, annál jobb.

 

A fotók láttán nemhogy vidámparkba kívánkozunk, de egyben az időgépbe is beülnénk. 

 

 

Mitől lesz egy 17. századi mángorló érdekes? Hogy jól mesélik el a történetét, ahogy például itt teszik. 

 

 

A Japánról szóló online kiállításon képgalériák és videók szerepelnek. 

 

 

 

Térképek 

A térkép alapú prezentációk egyszerre segítenek elmesélni a történetet és eligazítani a látogatót egy valódi útvonalon. 

 

A Historypin alkalmazással oral history felvételek, információk és képek kerültek a múzeumi darabok mellé a térképre.

 

A Titanic köré épülő séta interaktív térképét a Genially oldal segítségével készítették (PDF-ben is letölthető feladatlapokkal együtt)

 

A térkép segítségével felfedezhetjük azokat a díszes csempéket és történeteiket, amik mellett érdemes megállni, ha Liverpoolban járunk. Az oldal az ingyenesen hozzáférhető és letölthető StoryMapJS alkalmazással készült.

 

A Tyburn folyó történetét feldolgozó térképet ArcGIS StoryMaps segítségével készítették. 

 

 

 

Közösségi média posztok

Az érdekes social media posztok (Facebook, Instagram, Twitter) lehet a tartalom bemutatásának fő csatornája, vagy a honlap jó kiegészítője lehet, ahol jó tartalmat teszünk közzé. A legjobb, ha a képaláírások mellé olyan alt-textet is teszünk, ami a gyengén látóknak is segítséget nyújt.

 

Az első brit hivatalos iskolában található múzeum, ami “A nap tárgya” sorozatot kezdte el a Twitteren.

A múzeum, amit Stockport város egykor virágzó iparágának, a kalaposmesterségnek szenteltek, vicces és érdekes posztokat tesz közzé Facebookon és Twitteren.

 

@YorkshireMuseum a Twitteren rendszeresen “csatára hívja” a többi múzeum kurátorait, hogy osszák meg érdekes tárgyaikat.

 

 

Slideshow

A képgyűjtemény bemutatásának másik módja diavetítés, ami vagy automatikusan egymás után mutatva be a képeket, vagy a felhasználó kezeli. Múzeumi kontextusban ez a módszer akkor működik a legjobban, ha jók a képaláírások és minden képhez mellékelünk a gyengénlátók számára értelmező szöveget.

 

A diavetítés ügyesen kalauzol el a házban és a gyűjteményben.

 

Az állatokat ábrázoló képek gyűjteményének bemutatásához az ingyenesen letölthető Art UK Curations online eszközét töltötték le, amivel albumot és idővonalat is lehet az oldalra applikálni.

 

 

 

Idővonal

Az idővonal lehet vízszintes vagy függőleges, tartalmazhatnak képet, hangot és videót is.

 

Szörfözni nem csak a hullámok hátán lehet: a brit szörfözés történetét bemutató múzeum honlapja a sportág fő pillanatait eleveníti fel a WordPress WP Timeline plugin segítségével.

 

A kis gyűjtemény az ingyenesen használható TimelineJS-t használta.

Mi az a TimelineJS?

Az ingyenes, nyílt forráskódú eszköz segít a vizuálisan gazdag, interaktív ütemtervek felépítésében. A kezdőknek elég csak egy Google táblázatot használni, míg a fejlesztők a JSON használatával testreszabhatják.



Lapozható dokumentumok 

 

Gilbert White természetbúvár eredeti kéziratába leshetünk bele anélkül, hogy összefogdosnánk a könyvet.  

 

A középkori Carmartheni Fekete Könyvet digitálisan lapozhatjuk a nyílt forráskódú Universal Viewerrel

 

Három online dokumentum, amivel nyomon követhetjük Benjamin Britten Háborús Requiemjének komponálását. 

 

 

 

Videó

Most, hogy szinte mindenkinek van fényképezőgép a telefonján és a YouTube is szabadon elérhető, ez megkönnyíti az eredmények közzétételét és könnyebb videókat készíteni, mint valaha.

 

Egy egyszerű, de hatékony házilag készített videó, ami egy opera kalapot alig egy perc alatt mutat be. 

 

Egy anyagban gazdag YouTube-csatorna, számos videóval, ami a londoni kerületről és az ott élő emberekről szól.

 

Meddig élnek a békák? Hány békafaj van a világon? Mit esznek? Hogyan építsünk egy békaélőhelyet? Péntekenként a múzeum válaszol minden békás kérdésünkre, a Periscope felhasználásával.

 

 

Virtuális kiállítások

A kommentárral ellátott 360°-os fényképektől a virtuálisan bejárható kiállításig többféle módon utánozhatjuk egy valódi látogatás élményét.

 

A Matterport segítségével létrehozott, egyenlő esélyű hozzáférést nyújtó virtuális túrák választéka

 

Artsteps segítségével létrehozott kiállítás.

 

A Google Tour Tour Creatorán keresztül létrehozott, kommentált 360 °-os fényképsorozat

 

 

‘Látható raktár’

A klasszikus „online gyűjtemény” bemutató, a látható raktárak digitális változata. Kevés vagy egyáltalán nincs történet az egyes elemek mellett, de nem ez a lényeg. Ez a raktár és a dolgozószoba, nem a gondosan kurált kiállítás.

 

Böngésszen az egyszerű kategóriákba csoportosított apró képek között, vagy keressen készítő és / vagy dátum szerint. A teljes képet részletesen a hordozható nagyítóval nézhetjük meg.

 

A Collections Dive felület lehetővé teszi a látogatók számára, hogy lassú görgetéssel találjanak érdeklődésre számot tartó tárgyakat, vagy gyorsabban görgetve keverjék össze őket. Van egy nyílt forráskódú készlet, amelyet a webfejlesztő is használhat.

 

forrás

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ