Elindult a MuseuMap új szolgáltatása, a MuseuMap Gallery!

3D modelleken és történeteken keresztül ismerhetjük meg a magyar kultúra kincseit a MuseuMap Gallery-n, a magyar múzeumi digitalizáció legújabb online csatornáján. A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS) mintaprojekt keretében digitalizált műtárgyak kitűnő minőségű fotókon és 3D felvételeken tekinthetők meg.

MuseuMap Gallery a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központjának (OMMIK) fejlesztése, a több mint 330 ezer műtárgyrekordot számláló MuseuMap portál kibővítése. Az oldal egyedisége, hogy az érdeklődők a tárgyakat történetükkel együtt, látványos módon- 3D modelleken és virtuális kiállításon- bemutatva, kontextusba helyezve ismerhetik meg. A menüpontok (Felfedezés, Oktatás) igazítanak el a szórakoztató ismeretterjesztő és az oktatási célokat szolgáló anyagok között, míg a Kiállításokon belül a digitalizálásban résztvevő partnerintézmények virtuális gyűjteményei kapnak helyet. Utóbbi elkészítésében mi, az OMMIK-ban is segítjük a múzeumokat, ha azoknak nem áll rendelkezésükre az ehhez szükséges megfelelő technikai háttér. Szintén várjuk az intézmények fotós, videós anyagait az OMMIK folyamatosan bővülő interaktív oktatási anyagaihoz, a MuseuMap Gallery-n található Múzeumi Töri-Tárhoz.

MuseuMap Gallery oldalon kicsik és nagyok, pedagógusok és diákok, laikusok és szakemberek egyaránt találnak kedvükre való műtárgyakat, történeteket, kiállításokat. Az új oldal célja, hogy a magyar kultúra gazdagságát mindenki számára elérhetővé és átélhetővé tegye, és a látogató felfedezze, számára mit jelentenek a múzeumokban található kincsek: egy történetet, egy szép tárgyat vagy szimbólumot.

 A digitalizálás országszerte szeptembertől folytatódik a mobillaborban, ami folyamatosan új digitális rekordokkal gazdagítja majd a MuseuMap Gallery oldalt.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ