„SUPPORT ART WORKERS”, avagy miért halnak ki a múzeumi szakmák?

A múzeumi világ szakemberei egyre több platformon és formában teszik nyilvánossá véleményüket a pandémia hatásáról, a múzeumokban megélt nehézségekről és a bizonytalan jövőre való felkészülés lehetetlenségéről. Találni ZOOM beszélgetést és webináriumot a Museums Association online csatornáin Coronavirus Conversations címen, cikkeket az ICOM weboldalán az ICOM Voices sorozatban, és vannak Facebook oldalak is, amiknek üzemeltetői hamar rájöttek, hogyan lehet szakembereket megszólítani és élő adásban tartalmat szolgáltatni. Ilyen például a Be Museumer vagy az Art Market Budapest újonnan indított INSIDE ART LIVE sorozata, ami inkább a galériákkal és a műtárgykereskedelemmel foglalkozik. És azt a beszélgetést is érdemes meghallgatni a NORDIC TALKS sorozatában, ahol svéd, litván és finn szakemberek mesélnek a karantén alatti és után tapasztalataikról, kimondva, hogy a „A Korona lett az új kurátor”. Ide kapcsolódik az a vélemény, ami a napokban jelent meg az ICOM oldalán Elli Leventaki görög művészettörténész tollából, aki szerint „azzal, hogy a kultúra egyre nagyobb mértékben a digitális másolatokra és a hozzájuk kapcsolható szolgáltatásokra korlátozódik, számos múzeumi szakterület, mint a kutatók, oktatók, restaurátorok, programszervezők és facilitátorok kihalásához vezethet.” Drasztikus véleményét több szakirodalmi hivatkozással is alátámasztja, köztük egy görög nyelvű publikációval, mely szerint

a digitalizálási programok 90%-ban csak a technológiára fókuszálnak és csak 10%-ban foglakoznak azzal, hogy mit közvetít és miért fontos maga a tárgy.

A Support Art Workers csoport május 7-én megrendezett athéni landart akciója, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet annak veszélyére, hogy a vírus nyomán egész szakmák tűnhetnek el a múzeumból
©Support Art Workers

A magyar múzeumi helyzet pandémia alatti és utáni tapasztalatairól eddig nem zajlottak nyilvános beszélgetések és nagyobb felmérések sem készültek. Nincsenek arról sem statisztikák, hogy hány alkalmazottnak adtak csökkentett bért vagy bocsájtották el, de azt sem tudni pontosan, hogy a számos sikeresen működő online kommunikáció milyen számszerű adatokat produkált.

Reméljük, ez a tendencia is változni fog és mi lehetünk az egyik szakmai platform, ahol megoszthatjuk a hazai szakemberek véleményét, örömét és bánatát egyaránt.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ