A múzeumok többsége számára a testi-lelki jóllétünk a legfontosabb

A múzeumok, a kulturális örökség helyszínei már régen nem csupán azt tekintik feladatuknak, hogy megőrizzék a múlt kincseit. Egy brit felmérés, amit a The Heritage Alliance végzett, kimutatta, hogy az intézmények számára a jóllétünk promotálása és fókuszba helyezése a legfontosabb.

A karantén előtt végzett felmérés során kiderült, hogy az örökségvédelemmel foglalkozó intézmények- múzeumok, galériák, szabadtéri parkok- több mint kétharmada (69%) számára fontos, hogy munkája eredménye a látogatók a jólléte legyen, míg ötödből kettő (40%) számára a jóllétünk „rendkívüli” vagy „nagyon fontos” prioritást élvez.

Ötből négy (84%) megkérdezett örökségvédelmi szervezet úgy hirdeti magát, mint ami gondoskodik a jóllétünkről, míg több mint fele (55%) „mindig” vagy „gyakran” teszi ezért. A múzeumokat részben finanszírozó nemzeti lottó alap 2019 óta külön hangsúlyt fektetett a mentális jóllétre és prioritást adnak azoknak a szervezeteknek, amelyek bizonyítják, hogy jó eredményeket értek el ezen a téren.

Mit jelent a jóllét a múzeumban?

A felmérés szerint ide a tevékenységek széles köre tartozik, beleértve a művészeti terápiát, a pilatest, a jógát, a mindfulnesst és az erdőfürdőt. Kiderült, mely módon próbálják a múzeumok beépíteni mentális jóllétet programjaikba:

  • oktatási lehetőségek biztosítása  (72%)
  •  társas kapcsolatok elősegítése (53%)
  •  közösségi kapcsolatok építése (51%)
  •  mentális aktivitás fenntartásának segítése (50%)
  • fizikai aktivitás fenntartásának segítése (48%)

A Manchester Art Gallery például nagy hangsúlyt fektet az emberek mentális egészségének fenntartására és javítására. A galéria úgy határozza meg magát, mint „egy olyan hely, amire számíthat, ha a mentális egészségére akar vigyázni”. A múzeumnak külön ezt a területet irányító egészségügyi és jólléti menedzsere van, és számos olyan programot szervez, például ingyenes nyilvános workshopokat, amik mindfulness szempontból közelítik meg a műalkotásokat.

A Beaney Művészeti és Tudás Háza Canterbury-ben „terápiás múzeumként hirdeti magát, amely hozzájárulhat az egészség és a jóllét javításához”. A Beaney-nek sokrétű egészségügyi és jóléti programja van, ami heti ismeretterjesztő foglalkozásokat és havi galérialátogatásokat jelent, elősegítve a társas kapcsolatok kiépítését demenciában vagy társadalmi elszigeteltségtől szenvedők és családtagjaik részére.

Lizzie Glithero-West, a felmérést vezető The Heritage Alliance vezérigazgatója hozzáteszi: „Ez a kutatás szemlélteti azt a döntő szerepet, amit a múzeumi szektor játszik a karantén után. Közösségeink jólléte összefonódik örökségünkkel, és szilárdan hiszünk abban, hogy az örökség hatalmas közpolitikai kihívások megoldására képes. Ezt részletesebben bemutatjuk az örökségről és a jóllétről szóló következő jelentésünkben.

 „Az olyan példák, mint az Alexandra Palace„ Wild in the Park” kezdeményezése, amely segíti a gyermekeket és fiatalokat a park természetes környezetének megismerésében, és a Grantham Canal Heritage Initiative, a Grantham csatorna két legrégebbi gátjának önkéntesek által irányított helyreállítása, mutatják a örökség hathatós erejét a jóllét támogatása terén. A projektek a többszörös fizikai és szellemi előnyök mellett tudást adnak át, erősítik a közösséghez tartozás érzését és közös célt adnak a helyi önkéntesek számára, akiken a múzeumi szektor nyugszik, alapját képezik”- tette hozzá.

forrás

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ