Sikeres múzeumi honlap: az egyediség számít, nem a büdzsé

"Mi egy világszínvonalú múzeum vagyunk, és egy ehhez méltó weboldalt / alkalmazást / interaktív felületet szeretnénk". Szinte minden brief, amit kapok, ugyanúgy kezdődik. Azután következik a múzeum néhány jellemzőjének listája. A múzeumok olyan interaktív idővonalat akarnak, mint a Metropolitan Museum of Arté, olyan, a látogatók által kurált gyűjteményeket, mint a Rijksmuseum Rijksstudiója, és olyan színvonalú történetmesélést, mint a New York Times. Minél tovább olvasok, annál izgatottabb leszek, amíg a brief végére nem érek, és meglátom a büdzsét. Valami nem stimmel…

Lehet, hogy a kívánt funkciók felét kifejlesztjük, de nincs időnk azok megtervezésére. Kérdés az is, hogy az intézménynek van-e elég ember ahhoz, hogy elindítsa és rendszeresen tartalmat szolgáltasson. Más szóval: a pénzügyi lehetőségek nem felelnek meg az ambícióknak.

De teljesen rendben van, ha nem lesz az oldal mindentudó.

Elárulok egy titkot:

Az emberek nem arra emlékeznek, amit nem kínálunk,

az emberek az alapján ítélnek, hogy mit csinálunk

- állítja Martijn van der Heijden stratéga, aki többek között londoni Royal Museums Greenwich, az Imperial War Museums, a Southbank Centre és a londoni állatkert tanácsadójaként alakította az intézmények sikeres digitális stratégiáját. Emellett a user experience dizájn, az információszolgáltatási struktúrák, a márkázás, az online gyűjtemények és a storytelling szakértője. Az alábbiakban az ő tanácsai következnek, hogyan építhetünk olyan honlapot, ami tükrözi az intézmény céljait és mégsem kerül megfizethetetlenül sokba. A MuseumNext cikkének fordított, szerkesztett változatát olvashatják.

A látogatók nem várják el a múzeumtól, hogy mindent tudjon, és nem arra fognak emlékezni, amit nem tapasztaltak meg. Viszont emlékezni fognak egy jó - vagy középszerű - élményre.

Ki emlékszik a Google + -ra? Egyszerre próbálta azt csinálni,  amit a Facebook és a Linkedin együtt, és mégis kudarcot vallott. Míg a Twitter 256 karakteres üzenetküldést ajánlott fel - és még mindig működik. Javaslom, csináljunk kevesebbet, de azt csináljuk jól. És tegyük azt, amit csak mi tudunk.

Használjuk ki a tisztességtelen előnyeinket

Ahelyett, hogy valami nagyszerűt lemásolna, azon a terepen mozogjunk, ahol otthon vagyunk. Mit adhatunk hozzá a világhoz, ami vonzza és bevonja az embereket? Mink van, ami másoknak nincs? A startupok világában ezt tisztességtelen előnynek nevezik. Ez az, amit a versenytársak nem tudnak könnyedén lemásolni vagy megvenni, és amire online ajánlatunkat építhetjük.

Mi az, ami a múzeumokat egyedivé teheti online?

  • Tartalom: a londoni Imperial War Museums weboldalán közölt történetekhez az igen gazdag, első és második világháborúból származó képgyűjteményt használják, sokszor úgy, hogy az napjaink fényében is relevánsak.
  • Termékek: A London Transport Museum online üzlete valójában nagyobb forgalmat bonyolított a múzeum bezárása után, mint előtte. Egyedülálló termékei nyilvánvalóan megszólították a közönséget, amikor az emberek otthon maradtak, ahelyett, hogy a földalattin utaztak volna. 
  • Hálózat: A #RADailyDoodle sikere annak is köszönhető, hogy a Royal Academy (a Királyi Művészeti Akadémia) több mint 100 ezer tagja küldött be firkát a karantén alatt. (Illetve az is számít, hogy az intézmény social media menedzsere az az Adam Koszary, aki a readingi mezőgazdasági múzeumot sikerre vitte, és akiről már sokszor írtunk itt, az OMMIK oldalán. Például itt)
  • Név. A Design Museum, bár a londoni múzeumok között az egyik kisebbnek számít, nagyszerű híre és Twitter oldala van. A #fontsunday arra kéri az embereket, hogy készítsenek grafikai terveket hetente változó témákban, mint például a süteménysütés.

Szóval hogyan lehet egyedi a honlapunk?

Először nézzük meg a Google és más oldal analitikát, beszéljünk a felhasználókkal, és látogasson el más múzeumok weboldalára, hogy megtudjuk, mit keresnek a látogatók leggyakrabban, és meggyőződjünk arról, hogy ez mind megvan a saját oldalunkon. Az ügyfelek leggyakoribb kérdéseire való válaszhoz mindössze egyértelműen strukturált és jól megírt tartalomra van szüksége. Gyakran egy rugalmas, CMS moduláris felépítésű rendszer lehetővé teszi ezek közzétételét anélkül, hogy nagyobb összeget ruházzunk be az egyedi kódba.

Aztán gondoljunk EGY dologra, amit hozzá tudunk tenni az oldalhoz. Például:

  • Van-e munkatárs, aki jól tud prezentálni? Készítsenek rövid videókat nemcsak a közösségi média csatornákra, hanem a Rólunk, a szolgáltatásokról, a GYIK-okban stb. részekhez is. A honlap így valóban azt a személyes kapcsolatot fogja tükrözni, amit a látogatókkal szeretnénk kötni.
  • Bemutatták a gyűjtemény darabjait máshol is? Mutassuk meg egy térképen, és ajánljunk útvonalat más tárgyak felfedezéséhez.
  • A múzeum netán csodálatos környezetben helyezkedik el? Egy fotós készítsen nagyszerű panoráma háttérképeket a honlapra, és a honlap dizájnja a lehető legjobban építsen ezekre. Ez lehetővé teszi a látogatók számára, hogy ízelítőt kapjanak a hely hangulatából még a látogatásuk előtt.
  • Vannak kreatív feladatok a tanulási programban? Válasszuk ki a gyerekek által készített legjobb munkákat, és tegyük a gyűjtemény darabjai mellé. Ennek a témának a változata: kérdezzük meg a gyerekeket, mit csinálhatnak és láthatnak a múzeumban.

Az eredmény egy olyan honlap lesz, amely talán kevésbé grandiózus, de egyedi és emlékezetesebb a látogatók számára, mint a világszínvonalú társaiké!

Nyitókép: Europeana/Giphy