Múzeumok hangja: megszólalnak a műtárgyak őrzői

Egy innovatív audióprojekt keretében azok a múzeumi dolgozók szólalnak meg, akiknek hangját amúgy nem, vagy csak igen ritkán halljuk: a műtárgyak őrzői.

Korábban beszámoltunk már arról, mekkora sikert aratott a neten az Oklahoma City-beli Cowboy Múzeum biztonsági őre, Tim, akire a karantén ideje alatt a múzeum vigyázása mellett a közösségi médiacsatornák menedzselését is bízták. Tim sikerének a titka éppen az volt, hogy fogalma sem volt arról, mi fán terem a Twitter, amin rendszeresen posztolnia kellett. Ennek köszönhetően magát adta, és ez épp elég volt, hogy vicces szövegei szélsebesen elterjedjenek a neten, és ezzel a múzeum hírét vigyék.

Talán innen jött a The Caretakers (ami angolul egyszerre jelent gondnokot, őrzőt és gondozót) nevű projekt ötlete. Az angol projekt a múzeumok kulisszái mögé visz. A heti egy epizód középpontjában egy intézmény egy kiválasztott műtárgya áll, amit a biztonságért vagy a karbantartásért felelős személyzet választanak ki.

A projekt célja, hogy a közönséghez újra eljuttassa azokat a tárgyakat, amiktől a járvány miatt el voltak zárva, miközben hangot adnak azoknak a munkatársaknak is, akiknek a múzeumi gyűjteményekről és épületekről való tudása gyakran rejtve marad.

„A sorozat során a hallgatók láthatatlanul az őrzők vállára ülünk, látjuk, mi érdekli őket, és elárulják, hogy mit gondolnak. Személyesen kalauzolnak minket, ami friss perspektívákat kínál a zárva tartó gyűjteményekről ”- meséli Eloise Moody ötletgazda.  

A projektre hat múzeum- a Birminghami Múzeum és Művészeti Galéria, a Kettle's Yard, a London Múzeum, a Greenwichi Királyi Múzeumok, a Pitt Rivers Múzeum és a Southend Múzeum került kiválasztásra.

„A Caretakers nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy a kulturális szektorban dolgozó marginalizált hangokat szépen és érdekesen erősítsék fel a történelem egy olyan pillanatában, ami az addigi minden gondolkodásunkat átkeretezi ”- magyarázza Andrea Cunningham, a projektet irányító Metal Southend egyik vezetője.

Az egyes epizódok angol nyelven megtalálhatók a Twitteren: @caretakertales

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ