A KDS mobil digitalizációs labor újra úton: ingyenesen digitalizálhatják a múzeumok műtárgyaikat

A mobil digitális labor nagy felbontású digitális műtárgyfotókat és a műtárgyak 3D modelljeit készíti el magyar muzeális intézmények számára ingyenesen, a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia (KDS, 1404/2017. (VI. 28.) Korm. Határozat) projekt keretében. 

A gyűjteményi digitalizálásra folyamatosan lehet jelentkezni, az igényeket a beérkezés sorrendjében, a kapacitástól függően tudjuk teljesíteni.

Ahhoz, hogy a mobil digitális labor begördüljön a múzeum elé, az alábbi feltételeket kell teljesíteni: 

  •       digitális műtárgyfotózás esetén: intézményenként legalább 100-200 műtárgy előkészítése fotózásra
  •       digitális 3D modell készítés esetén: intézményeként legalább 10 műtárgy kiválasztása
  •       a digitalizálásra kerülő műtárgyak metaadatait (ellenőrzött publikus leltárkönyvi adatok, informatív tárgyleírások) a tartalomszolgáltató intézmény biztosítja 
  •       a létrejövő digitalizált állományokat a tartalomszolgáltató intézmények saját hasznosításra megkapják, továbbá publikálásra kerülnek a Magyar Nemzeti Múzeum OMMIK főosztálya által üzemeltetett MuseuMap aggregációs portálon. A szöveges, képes anyagok szintén felkerülnek az OMMIK által fejlesztett MuseumapGallery oldalra, ahol látványos formában népszerűsítjük a partnerintézmények műtárgyait.

A KDS mobil digitális labor által eddig digitalizált műtárgyakat szintén a MuseuMap aggregációs portálon tettük és tesszük folyamatosan elérhetővé. Az újonnan digitalizált tárgyak közti böngészéshez használja a MuseuMap Műtárgykóstolóját.

Amennyiben szeretnék igénybe venni az ingyenes digitalizálási szolgáltatást, keressék bizalommal Fonyódi Krisztián KDS projektvezetőt: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ