Ismét itt a MuseumDigit! Ingyenesen, online, magyar és angol nyelven is!

A Magyar Nemzeti Múzeum éves szakmai konferenciáját nyolcadik alkalommal rendezzük meg, de most a megszokottól teljesen eltérő formában. A világ változását lekövettük és megértettük, hogy a már tradicióvá vált rendezvényünknek is alkalmazkodnia kell a pandémia kihívásaihoz és meg kell újulnia. A MuseumDigit ÚJ DIMENZIÓBA LÉP és egy virtuális térben fog zajlani, ahova bárki, bárhonnan bejuthat november 26-27-én, miután regisztrálta magát. Az újonnan épült fantáziatérben szabadon mozogva 30+ előadás közül válogathatnak a konferencia résztvevői.

 
A részletes program az előadókról és témáikról valamint a regisztráció a museumdigit.hu oldalon elérhető.

De a MuseumDigit 2020 nemcsak formájában, hanem tartalmában is sok újdonságot tartogat. Előadóink Ausztráliától, Európán keresztül egészen USA-ig a világ több pontjáról jelentkeztek be, hogy megosszák gondolataikat a múzeumi világot is szorosan érintő témákról: digitalizálás, megosztás - digitális újítások - múzeumok és a társadalom - 2020, a katalizátor. Köztük a londoni National Gallery digitális, kommunikációs és technológiai igazgatójával, Chris Michaels-szel, a digitális jelenlét múzeumokra történő hatásáról beszélgettünk, a párizsi Diane Drubay, a We Are Museums alapítója új elméletét fejti ki, arról hogyan tud egy múzeum hatékonyan fellépni a klímaváltozás ellen, a koppenhágai Kirsten Drotner, az SDU professzorasszonya, az Our Museum projektje kapcsán bemutatja, hogy mit jelent a kulturális állampolgárság, a melbourni Tudományos Múzeumtól Dr. Niels Wouters és kollégája, Susie Anderson a pandémia hatására megváltozó látogatói hozzállást, a benne rejlő innovatív lehetőségeket járja körbe és Ivor Crotty, Moszkvából az RT médiahálózat többszörösen díjazott Romanovs100 és #1917LIVE projektjeiből vezeti le, hogy mi az az egyszerű mantra, aminek segítségével sikeresek lehetünk a közösségi médiában. És mellettük fontos előadásokat hallhatunk meg a közgyűjteményi szféra hazai szakembereitől a digitalizáslás jelenkori állapotáról. Köztük Kómár Éva, az MNM OMMIK kollégája a MuseuMap aggregációs portál eredményeiről, a Filmarchívum két kollégája, Erdős Emese és Löwensohn Enikő tart előadást a digitalizált magyar filmkincs hasznosíthatóságáról az oktatásban, míg a Magyar Nemzeti Levéltártól Csonka Laura mesél az új fejlesztésekről. 


A részletes program az előadókról és témáikról valamint a regisztráció a museumdigit.hu oldalon elérhető.

A nemzetközi előadók mellett idén is nagy hangsúlyt kapnak a hazai múzeumi élet aktualitásai: a gyűjteményi digitalizáció, a digitális tartalmak és hasznosítási lehetőségeik, a legújabb fejlesztések, projekteredmények. A KDS 2.0 elnevezésű, online ZOOM beszélgetés során ismét egy asztalhoz ültetjük - virtuálisan - a gyűjteményi terület képviselőit november 26-án 11 órakor, hogy a KDS-ben elért eredményekről és tervekről beszéljenek.

A klímaváltozás témája már nem kikerülhető egy múzeumi konferencián sem. Ezért is örülünk, hogy Jordán Ferenc, rendszerökológus, a Balatoni Limnológiai Intézet igazgatója, elmondja, hogy mit jelent egy ökológus számára a megőrzés, alkalmazkodóképesség, érték, mely fogalmak a múzeumok világában is értelmezhetők. Vele, Csorba Gáborral, a Magyar Természettudományi Múzeum Állattárának munkatársa és Nagy-Sándor Zsuzsannával a múzeumok és a fenntarthatóság magyarországi kutatójával november 26-án 14 órakor online ZOOM beszélgetés keretében is fogunk találkozni.

A pandémiára a múzeumok eddig nem ismert hatásfokkal tudtak reagálni itthon és világszerte. E múzeumi kommunikációs forradalom eredményével foglalkozik a svédországi Kajsa Hartig is, és rámutat, hogy “itt az idő a fejlődésre, a pandémiától függetlenül” is. Gréczy Emőke, a MúzeumCafé főszerkesztője a magyar múzeumi megoldásokat mutatja be míg Brad Dunn, a chicagói Field Múzeum digitális kommunikációért felelős igazgatója a történetmesélés fontosságára hoz példákat. A pandémia kapcsán ZOOM beszélgetésben megszóltjuk a vidéki múzeumok vezetőit is november 26-án 11 órakor, ugyancsak online ZOOM beszélgetésünk lesz kommunikáció és márkaépítés témában Szőke Katalin kulturális tanácsadóval és pr szakértővel és Misetics Mátyással, kommunikációs szakemberrel november 27-én 14 órakor.

És örömmel tudatjuk, hogy aki eddig nem volt MuseumDigit konferencián, vagy csak lekésett egy-egy előadást, most majd megnézheti, bepótolhatja, mert retrospektív jeleggel 2018-ból és 2019-ből számos előadás megtekinthető lesz a MuseumDigit 2020 virtuális terében.

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ