Az év konferenciája számokban - a MuseumDigit 2020 kiértékelése

Büszkék vagyunk rá, hogy 607 regisztrált magyar és nemzetközi vendégünk volt, ami a MuseumDigit 8 éves történetének rekordja és más, nemzetközi szakmai konferenciákkal is vetekszik. Az évente megrendezésre kerülő program célja, hogy bemutassuk a szakmának a digitalizálás, a digitális technológia nemzetközi és hazai trendjeit, jó gyakorlatait és innovatív megoldásait, sikeres külföldi és hazai múzeumi projekteket és a múzeumokkal együttműködő szolgáltató, fejlesztő vállalkozásokat. A járványügyi helyzethez alkalmazkodva a novemberi konferenciát új formában, online rendeztük meg MuseumDigit 2020 néven. A virtuális kiállítás formátumú konferencia élő adásaira november 25-27-én került sor.

 607 regisztrált    24 országból      382 videó megtekintés
  • a MuseumDigit a hazai konferenciák közül egyedülálló módon a legnagyobb merítést nyújtja témában és nemzetközi kitekintésben
  • olyan kurrens, fontos témák hazai fóruma, mint a múzeumok és a klímaváltozás kapcsolata vagy a múzeumok társadalmi szerepe
  • a járványhelyzetre való tekintettel külön szekciót szenteltünk a Covid-19 múzeumokra tett hatásának, bemutatva a kihívásokat, a lehetséges megoldásokat, sikeres stratégiákat és új működési modelleket
  • az online térben a konferencia három napján (november 25-27.) élő beszélgetésekkel az interaktivitásra, a párbeszédre sarkalltuk a múzeumok munkatársait
  • hogy minél több szakemberrel megoszthassuk a mai múzeumokat formáló trendeket, a konferenciát ingyenessé tettük
  • az előadásokat feliratoztuk: az idegennyelvű előadásokat mind angol, mind magyar felirattal közzétettük

Egy új formátum a múzeumi világban

A 3D Vista megoldásnak köszönhetően egy olyan online eseményt hoztunk létre, ami rendhagyó módon, egy virtuális kiállításhoz hasonló térben tette elérhetővé a konferencia előadásait a szakmai közönség számára. A regisztrált felhasználók bármikor, kötetlen sorrendben navigálhattak aszerint, mely témák érdeklik, és a kiállítás elemeire kattintva elérhetővé váltak az interaktív tartalmak. Az új előadások mellett válogatást nyújtottunk az elmúlt hét év kiemelkedő előadásaiból az egyes szekciókhoz kapcsolódóan. Ez bővült ki a konferencia időpontjára időzített, a fenti témákhoz kapcsolódó élő Zoom webináriumokkal. 

A konferencia részletes programja, előadóinak listája a museumdigit.hu oldalon, a virtuális kiállítás és konferencia a museumdigit2020.hu domain alatt volt elérhető december 31-ig. Az előadások videói és a kapcsolódó promóciós videók a MuseumDigit YouTube csatornáján kerültek publikálásra. Az előadásokat 2021 folyamán nyilvánossá fogjuk tenni a nagyközönség számára is.

Beszélgetések a szakmáról, a szakmának

Sajnos le kellett mondanunk a személyes találkozások öröméről, de a szakmai párbeszédet virtuálisan is szerettük volna folytatni. Ezért a hazai múzeumi élet aktualitásait élő beszélgetéseken vitatták meg a terület szakemberei a nézők részvételével a ZOOM szolgáltatás keretében november 25. 26 és 27-én. Így a KDS 2.0 c. beszélgetésen a közgyűjteményi szektor szereplői beszéltek eddigi eredményiekről, terveikről a 111 fős hallgatóságnak. Klímaakció a múzeumban c. beszélgetésen az intézményesített klímavédelem lehetőségeiről beszélgettek szakértők 63 fős közönség előtt. Új kihívásokra új megoldások címen vidéki múzeumok igazgatóit kérdeztük, az elmúlt év tapasztalatairól 73 néző előtt. A múzeum hangja című beszélgetésben szakértők osztották meg ismereteiket a múzeumi brandépítésről a 59 fős közönséggel. És élő, Facebook közvetítést formájában, Dare to Changge címen angol nyelvű diskurzust folytatott Varga Bendek főigazgató Nick Merriman, a londoni Horniman Museum and Gardens és Yves Winkin, a párizsi Musée des Arts et Métiers egykori igazgatójával a pandémia okozta változások kihívásairól. Az élő adást 90-en követték, és több mint 2000 megtekintést értünk el a beszélgetést követően.

A KDS 2.0 című ZOOM beszélgetés résztvevői voltak: Fonyódi Krisztián (Digitalizálási és Fotó osztály, Szépművészeti Múzeum), Maczelka Árpád projektkoordinátor (Országos Széchényi Könyvtár) Ráduly György igazgató (Magyar Nemzeti Filmarchívum), Répászky Lipót osztályvezető (Archívum Osztály, MTVA), Szatucsek Zoltán igazgató (Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Uniós Projektek Igazgatósága, Magyar Nemzeti Levéltár) Sz. Fejes Ildikó főosztályvezető (MNM OMMIK)


A közönség véleménye

A rendhagyó, virtuális térben zajló online esemény sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy növeltük közönségünk számát és elértük a mindenkori rekordunkat, 607 regisztrált érdeklődőt. A magyar résztvevőkön túl 24 országból érkezett regisztráció: USA , Kína, Ausztrália, Portugália, Németország, Lengyelország, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Olaszország, Szlovákia, Csehország, Spanyolország, Finnország, Svédország, Dánia, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia, Izrael, Törökország, Kanada, Andorra. 

De nem csak a regisztráltak száma, hanem a konferencia után kiküldött kérdőívre érkező válaszok is megerősítették a program értékteremtő hatását. A válaszok alapján a nagy többség könnyen el tudott igazodni a 3DVista által generált virtuális konferencia-térben és sok időt töltött ott, így bizakodásra ad okot, hogy egy online konferencia is tud élményt adni a közönség számára. Összesen 382 látogató nézte meg 214 órán keresztül a 36 magyar és angol nyelvű előadást a konferencia meghosszabított nyitvatartásáig, december 31-ig.

A közönség által választott legkedveltebb előadás a Chris Michaels-el, a londoni National Gallery digitális igazgatójával készült ZOOM interjú volt. Az interjúban Iván Viktória, az OMMIK kollégája kérdezte arról, hogy miért érdemes veszélyesnek lenni, ha digitális stratégiáról van szó?

 képkocka Chris Michaels-el készült interjúból


De az elsők közé választották Ringer István: Egy város múzeuma és egy múzeum városa: Sátoraljaújhely, Ivor Croty: Transzmédia történetmesélés- a történelem digitális életre kel, Brad Dunn: Múzeumok, meséljétek el a történeteiteket! és Czékmány Anna: Kapocs összgyűjteményi projekt előadásokat is. 

 képkocka Ringer István előadás videójából

 

 képkocka Czékmány Anna előadás videójából

A kiküldött kérdőívre érkező válaszok alapján 90%- os elégedettséget mértünk a MuseumDigit egészét tekintve (látvány és működés) 93%-os elégedettséget kifejezetten az előadások színvonalát (téma relevanciája, előadás tartalma, hasznossága) tekintve. Az online esemény szervezési és kommunikációs értékelése is 87-91% közötti értéket kapott a 73 válaszadótól.

 

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ