Így tart kapcsolatot a bezárt múzeum a közönségével: 7 jó példa Nagy-Britanniából

A január 4-én bejelentett újabb bezárások nyomán a brit múzeumok ismét visszakényszerültek az online térbe. A Museums Association összegyűjtött néhány jó példát arra, hogyan lehet kreatív projektek segítségével fenntartani a kapcsolatot a közönséggel, amit akár hazai múzeumok is felhasználhatnak kiindulásként saját programjaik kialakításához.  

Science Museum: kísérletezz a konyhában

 

A londoni Science Museum a tudomány és technika csodáival megismertető, otthon is elvégezhető kísérletekkel és feladatokkal rukkolt elő, így például megtudhatjuk, milyen konyhai alapanyagokkal varázsolhatjuk a konyhaasztalt kutatólaboratóriummá vagy hogyan barkácsoljunk periszkópot. Január 28-án kezdődött a Climate Talks, aa múzeum klímaváltozással kapcsolatos, egész évben tartó beszélgetéssorozata nemzetközi szakértőkkel. A múzeum online elérhetővé tett 100 ezer fotót a gyűjtemény tárgyairól: a Random Object Generator és a  Museum in a Tab segítségével random módon fedezhetünk fel izgalmas tárgyakat. Ezek inkább képéhségünket hivatottak kielégíteni, mert pluszinfót nem tartalmaznak. Viszont a nemrég indított Never Been Seen oldalon már igen, ahol olyan nagy felbontásban láthatunk tárgyakat, amit szabad szemmel, a vitrin mögül sosem. Sőt, ezeket a tárgyakat lehet, hogy mi látjuk először online (legalábbis az oldal ezzel hízeleg nekünk).

pastedGraphic.png

© Science Museum Group

Seven Stories: kedvenc gyermekirodalmi szerzők hozzák meg a kedvet az olvasáshoz

 

Tavaly a Museums Association a legnagyobb társadalmi hatással bíró, innovatív intézményeket, múzeumi projekteket, kiállításokat, programokat díjazó Museums Change Lives Awards (Múzeumok, amik megváltoztatják az életünket) Museums Change Lives Awards 2020 „Legjobb bezárás alatti projekt” díját adta a The National Centre for Children’s Books Seven Stories (Hét történet) projektnek. Az oldalon nemcsak a hihetetlenül gazdag angol nyelvű gyermekirodalmat és a hozzájuk kapcsolódó tárgyakat- kéziratokat, könyveket, írók ereklyéit- fedezhetjük fel, de gazdag anyaggal segítik a digitális és otthoni oktatással küzdő tanárokat és szülőket. 

Folytatják a Digital Authors into School (Digitális szerzők iskolalátogatása) című programjukat, melynek alapötlete semmi forradalmi, mégis hihetetlenül sikeres: gyermekirodalmi szerzők látogatnak iskolákba, könyvtárakba, ahol elbeszélgetnek a gyerekekkel, akiknek így sokkal nagyobb eséllyel jön meg a kedvük ahhoz, hogy kezükbe vegyenek egy könyvet. A karantén miatt mindezt most digitálisan szervezik. A tavaly augusztusi indulás óta 13 ezer gyereket értek el így. 

A Seven Stories egy másik figyelemre méltó programja, amikor olyan családoknak segítenek az otthoni tanulásban, ahol a szülők olvasási készsége nem megfelelő, így máshogy nem tudnának gyermekeiknek segítséget nyújtani. 

pastedGraphic_1.png

Amgueddfa Cymru – National Museum Wales (Walesi Nemzeti Múzeum): pizsamaparti dínókkal

 

Újabb érdekes kísérletet folytat a Walesi Nemzeti Múzeum, az Amgueddfa Cymru – National Museum Wales: immár harmadszor rendezik meg az online múzeumi pizsamapartit, ahol családok saját otthonukból tölthetnek egy mókás estét a múzeumban - tudják követni?  A téma- mi más, mint a gyerekek egyik kedvence, a dinó-, aki virtuálisan végigvezet a sötét termeken, meg kell találni az elrejtőző dinópajtikat, és egy filmet is levetítenek, amit a gyerekek a szobájukban felépített dinóbunkerükből nézhetnek. A jegyek már elkeltek, úgyhogy valamit tudhatnak a walesiek. 

pastedGraphic_2.png

The National Museum Cardiff 

People’s History Museum: kézimunkázás és történetszövögetés

A manchesteri People’s History Museum, melynek gyűjteménye olyan mozgalmakra, eseményekre fókuszál, melyek célja az emberek közötti párbeszéd és egyenjogúság, egyenlő jogok biztosítása, egyik népszerű programját, a Fabric of Protest (A tiltakozás szövete) szintén az online térbe költöztette. Havonta egyszer az informális kreatív műhelyben a múzeum tárgyai szolgálnak alapul a beszélgetésnek, történeteknek, miközben a résztvevők varrogatnak. Akárcsak régen a fonóban vagy kézimunkázás közben, így könnyebb feloldódni és kitárulkozni.

A kézimunka technikákat és a tárgyalt témákat minden foglalkozás előtt megosztják a résztvevőkkel. A résztvevők saját kézimunkájukat is magukkal hozhatják, és becsatlakozhatnak a beszélgetésbe.

pastedGraphic_3.png

© People’s History Museum

 

National Gallery: formabontó történetek festményekről 

 

A londoni National Gallery ugyan zárva tart, de Stories oldalának a látogatók száma 1125 százalékkal nőtt 2020 márciusa óta, és 71 százalékkal nőtt az egyes festményoldalakon töltött átlagos idő. A valóban látványos honlapon könnyű hosszú ideig elidőzni, de ez nem minden: a múzeum izgalmas beszélgetéssorozatot indított, ingyeneseket és fizetősöket egyaránt, melyek a témája a művészet és a társadalom kapcsolata- egy-egy neves művész élete, kiemelkedő művek vagy művészettörténeti korszakok. Február 12-én a Where we Belong virtuális sétán például LMBTQ+ szemszögből vizsgálják meg a múzeum gyöngyszemeit. 

pastedGraphic_4.png

© National Gallery, London

 

National Justice Museum: a bezártság történetei

 

Az egykori városháza és börtön helyén működő, nottinghami National Justice Museum internetes órákkal segíti az általános és középiskolásokat, illetve a jogi egyetemre készülőket. Az igazi durranás a Letters of Constraint projekt, mely során arra kérték a közönséget, hogy levél formájában osszák meg bezártsággal kapcsolatos élményeiket. Amikor az ország lakossága hat hétre saját lakása falai közé szorult, még inkább átérezhette, mit jelent mozgási szabadságunk elvesztése, a korlátozottság, az izoláció. A beérkezett levelekből Dr Martin Glynn és a V21 Artspace csoport digitális könyveket készített, a levelekből pedig kisfilmek is készültek a múzeum önkénteseinek közreműködésével. A projektet a harmadik lockdown alatt is folytatják: monológokat készítenek a levelek alapján. 

pastedGraphic_5.png

National Justice Museum

 

National Museums Scotland: segélyvonal és élő zene

pastedGraphic_6.png

National Museum of Scotland, Edinburgh

A skót nemzeti múzeumokat összefogó National Museums Scotland egyre növekvő virtuális programválasztéka egy demenciában szenvedőknek és gondozóiknak szóló, havonta jelentkező zoom programmal bővült. A Museum Social élő zenét közvetít és biztosítja -ha távolról is- az oly fontos emberi kapcsolatokat. Péntekenként látássérült és siket gyerekeket nevelő családoknak szerveznek barkácsoló, kézügyességet fejlesztő programot, amikhez előre elküldik a résztvevőknek az anyagokat. Emellett pedig egy „segélyvonalat” nyitottak, ahol múzeumi kollégáknak segítenek, adnak tanácsot a járvány okozta kihívásokkal kapcsolatban. 

 

forrás
nyitókép: © People’s History Museum

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ