A német múzeumok újra megnyitják kapuikat

Mától vagy holnaptól számos német múzeum megnyitja kapuit a látogatók előtt a 4 hónapos lockdown után, de csak azok, akik megfelelnek egy bonyolult, új szabályrendszernek. Igazán meglepő fordulat, hogy a döntés szerint a német múzeumokat az elsők között nyitják meg az országban, míg a színházaknak, éttermeknek és a fedett sportlétesítményeknek még minimum március 22-ig várniuk kell.

Az új szabályok alapja, hogy a koronavirus terjedéséhez igazodva döntik el, hogy egy-egy tartományban ki nyithat meg. Azokban a régiókban, ahol 50 vagy kevesebb megbetgedett jut 100 000 lakosra a múzeumok megnyithatnak, a hozzáférés korlátozottabb azokban a régiókban ahol ez a szám 50 és 100 között van. Ott a múzeumlátogatóknak időpontot kell foglalniuk és ki kell tölteniük egy űrlapot az elérhetőségeikkel. A 16 tartományból csak egy tartomány, Thüringia nem felel meg az 50-100 közti megbetegedési aránynak és 2 tartományban, Schleswig-Holsteinben és Rhineland-Palatinate-ben van 50 fő alatt a megbetegdési aránya. A müncheni Deutsches Museum, amely 3 intézményt is képvisel csak online ad el jegyet és kizárólag FFP2-es típusú maszkkal engedi be a látogatókat.

De mindezt felülírhatja ha a 3. hullám jelei jelentkeznek, mert a terv tartalmaz egy úgynevezett „vészféket” arra az esetre, amikor az új fertőzések meredekebben kezdenek emelkedni. Sajnos a fertőzések aránya egész Németországban kissé megnőtt az elmúlt napokban, ezért ha egy régió hét napos átlaga az új eseteknél 100 000 lakosra vetítve 100 fölött marad három napig, akkor két nappal ezután vissza kell térnie a lockdown üzemmódra. 

via

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ