Újranyitni vakcina-bérlettel?

Itthon is hamarosan lehet múzeumba járni, de számos országban már hetek óta nyitva vannak a múzeumok és korlátozásokkal, de fogadnak látogatókat. Kérdés, hogy nekik az új vakcina-bérlet használata mennyiben lesz előnyös majd. Izraelben és Dániában rövidesen bevezetésre kerül a Covid-19 státusztanúsítvány, de az izraeli múzeumok például kimaradnak ebből, mert félnek, hogy távoltartaja a látogatókat, leginkább a fiatalokat, gyerekeket, akiket még nem lehet beoltani sem. Dániában már április 21 óta látogathatóak a múzeumok, de május 6-tól be akarják vezetni a “coronapass”-t és van olyam múzeumigazgató, Karen Gron, a Trapholt Museum of Modern Art and Design igazgatója, aki szerint emiatt 50%-al fog csökkeni a látogatók száma a spontán látogatók körében. Tervezik, hogy majd külön személyt alkalmaznak az “bérlet” ellenőrzésére, de ellentmondásosnak találja, hogy bevásásrlóközpontban nincs ilyen elvárás, pedig ott sokkal több ember tartózkodik egyszerre.

A dániai Rosenborg-kastély a jelzőlámpákra támaszkodik, hogy segítse a távolságtartást, és jelezze, mikor biztonságos a látogatók számára a galériák közti átlépés.

Illusztráció: Rosenborg Castle

Az Európai Unió egy vakcina-bérletet - a digitális zöld bizonyítványt - javasolja az unión belüli utazás megkönnyítésére. Dánia lesz az első EU-ország, amely elindítja a rendszert, mely okostelefonon és papír formában is meg lehet majd szerezni. Svédországban lehetséges, hogy tömegeseményekre korlátozza csak a kötelező bérletet - mondja Jeanette Gustafsdotter, a svéd múzeumok szövetségének főtitkára. "A múzeumok már megkezdték újranyitását, és nem vennék fel őket" a vakcina-bérlet követelménybe - mondja.

via

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ