Szippantson bele a művészetbe: szagos festmények Hágában

kíváncsi, milyen szaga lehetett egy 17. századi holland csatornának? Nem? Nos, egy új kiállításon beleszippanthat a múltba

A „Smell the Art: Fleeting Scents in Colour” című új kiállítás a hágai Mauritshuisban izgalmas kísérletre vállalkozott: a kiállítás azt vizsgálja, hogy a szaglás hogyan teszi élesebbé a többi érzékszervet- számol be róla az Artnet. Az 50 festmény, rajz és használati tárgy segítségével beleszippanthatunk a virágok, parfümök vagy épp a bűzös csatornák, a kellemetlen testszagok, illetve a távoli világokból érkező fűszerek, dohány, kávé és tea aromáiba. 

Ez amúgy összhangban áll Justus Verhagen holland kutató, a Yale-i Egyetem idegtudományi professzorának kutatásával, aki szerint az illatok során nosztalgikus emlékek idéződnek meg. "A szaglás szorosan összefonódik az agy azon részeivel, melyek erősen érintettek az érzelmek kifejezésében és az emlékezésben. Azok, akik elvesztik a szaglási képességüket kat - mint például sok COVID-19 beteg is - arról számolnak be, hogy a későbbi érzékelésük gyenge. “Jobban kapcsolódunk a környezetünkhöz, ha érezzük az illatát - állítja Verhagen.

International Flavours & Fragrances cég megalkotta az épületbelső illatát idéző illatot, amely azt a fát idézi, amit John Maurits, a múzeum névadója Brazíliából hozott és amivel az épület belsejét díszítette. Ez a fadekoráció a 18. században elpusztult. A múzeum egy másik céggel közösen készített egy új, kifejezetten szagokon alapuló sétát az állandó kiállításban, amelyet kifejezetten látássérült látogatóknak szántak.

„Mindent az érzékszerveinken keresztül szemlélünk és tapasztalunk meg, nemcsak a művészetet" - meséli a kiállítás kurátora, Ariane van Suchtelen. "A kiállítás arról is szól, hogy feltárjuk, hogyan foglalkoztak a szaglással, mint témával festményeiken a művészek, akik a médium jellemzői ellenére nagyon is igyekeztek megidézni a szagokat és a vászonra varázsolni.”

A mostani kiállítás előtt van Suchtelen gyakran látta Jan van der Heyden Az Oudezijds Voorburgwal látképe az amszterdami Oude Kerkkel (1670 körül) című képét a Mauritshuis gyűjteményében, anélkül, hogy a híd melletti kis melléképületet észrevette volna, melynek szennyvize a csatornába ürül. A közelben egy nő ruhát mos; feltehetően a ruhák piszkosabban lettek a csatorna vizében, mint amilyenek korábban voltak.

File:Jan van der Heyden - View of Oudezijds Voorburgwal with the Oude Kerk  in Amsterdam.jpg - Wikimedia Commons

A mai turistáknak már fogalmuk sincs arról, milyen szagot áraszthattak ezek a csatornák, a modern szemeknek (és orroknak) újra kell kalibrálódniuk, amikor 350 éves festmények előtt állnak „Nincsen a “szagemlékezetünk "- mondja van Suchtelen.

A hiányzó lyukak betöméséhez a kutatók régi recepteket osztottak meg a parfümőrökkel, hogy megközelíthetően tudjuk, milyen illatúak lehettek mondjuk a Jacob van Ruisdael napfényben fehérített lenvásznai, vagy a Pieter de Hooch festményén a gondosan hajtogatott ágynemű. (Mindkét mű megjelenik a kiállításon.)

Szagoljunk bele a művészetbe! | Bono Utazási Központ

Pieter de Hooch, „Szobabelső ruhásszekrény előtt álló asszonyokkal”, 1663

Az egyik illatos szelence téli illatokat rejt, míg a másikból leginkább egy rohadt halakkal teli tornazsák szaga vág fejbe, hogy illusztrálja, milyen bűzt árazhattak a középkori csatornák. A kor embere azért hordott szelencét magával, hogy tompítsa ezt, illetve elkerülje a különböző betegségeket, például a pestist, mely szerintük a szagokkal terjedt. A 17. században az emberek azt hitték, hogy a betegségek bőr pórusain keresztül jutnak a szervezetbe. A mai dezodorokkal ellentétben a parfümökről úgy tartották, hogy semlegesítik az egészségre veszélyes szagokat. (A kiállításon az illatokat pedállal működtethető kifinomult adagolók adagolják úgy, hogy még maszkon keresztül is érezhetjük őket.)

Willem van Mieris fűszerüzletről készült 1717-es képe a távoli gyarmatokról érkező különleges fűszerek illatát idézi meg- vásznon.

A kiállítás további részei az illatokkal kapcsolatos vallási elképzelésekkel foglalkoznak - főként a katolikusok és a 17. századi holland protestáns egyház közötti összecsapásokkal -, valamint az illatok és az ételek kapcsolatával.

Az illatkészletet online is meg lehet rendelni, így a számítógép előtt ülve is kalandozhatunk a szagos képek között. A kurátor már annak is örül, ha a vállalkozás megtérül és minden dobozt eladnak.  

A „Szippantson egyet a művészetből: színes, illékony illatok” címmel augusztus 29-ig látható a hágai Mauritshuis-ban, a hozzá tartozó illatkészletet a múzeum webshopjában lehet megvásárolni.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ