Kik lehetnek idén a Europa Nostra Awards kiválasztottjai?

A 24 kiválasztott kulturális örökséget bemutató díjazott 18 ország nevezettjeiből került ki. A Creative Europe által kezdeményezett díj, az European Heritage Awards / Europa Nostra Awards célja, hogy ösztönözze a határokon átnyúló kapcsolatokat, a jó példák terjesztését, segítse és bekapcsolja az örökségi döntéshozókat egy nagyobb hálózatba. A díj nyertesei nagyobb nemzetközi figyelmet kapnak, aminek eredményeképp látogatószámuk növekedhet és így felhívva az európai állampolgárok figyelmét a veszélyben lévő kulturális örökségekre. Ezért a díj alapvetően egy eszköz, arra hogy népszerűsítse az európai társadalom, gazdaság és környezet természeti és kulturális értékeit. A kiválasztott 24 díjazottból kerül ki a Grand Prix nyertese és a Public Choice Award nyertese, akire online szavazhat bárki. Minden díjazottat bemutatnak egy európai városban a European Cultural Heritage Summit keretében, az European Heritage Awards Ceremony alkalmával. Idén a COVID miatt egy későbbi időpontban lesz az esemény, a legfrissebb hírek szerint szeptember 23-án, Velencében, ha a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi. A Grand Prix nyertesei, akik mindegyikét 10 000 euró pénzjutalomban részesítik, szintén ebből az alkalomból kerülnek nyilvánosságra.

A kiválasztott díjazottak mind kiválóan teljesítettek és elkötelezetten szolgálják az örökségvédelmet, a megőrzést, a kutatást, a képzést és a figyelemfelhívást. Az elmúlt időszak új kihívásaira választ adó megoldások közül a New European Bauhaus mozgalom célja, hogy Európa minél fenntarthatóbb, gyönyörűbb és befogadóbb hely legyen. Ennek a célnak a szimbolikus díjazottja a példaértékűen helyreállított Weimar-i Haus Am Horn, amely az egyetlen megmaradt autentikus Bauhaus épület.

A díjazottak között kiemelendőek még azok a megoldások, ahol a kulturális hagyaték az együttműködés alapjává válik a klímaváltozás kihívásaira adott megoldásokban. Mint például, amikor state-of –the-art és fenntartható megoldásokkal készülnek el konzerválási projektek. Vagy amikor olyan együttműködési projektekre kerül sor, például Dániában vagy Görögosrzágban, ami feltárja egy textilszál legyártásának új aspektusait ezzel alátámasztva a ruhaipar környezetszennyező hatását. Információs társadalmunknak tart tükröt az a provokatív olasz kiállítás, ami hamis hírek történelmi eseteit mutatja be a kritikus gondolkodásra buzdítva.

2021-ben az ILUCIDAPE Special Price-ot is az European Heritage Awards / Europa Nostra Awards keretében hírdetik ki. A díjjal azokat a példaértékű eredményeket emelik ki, melyekben örökségi terület által vezetett nemzetközi kapcsolatok érvényesültek. Ebben a kategóriában 9 díjazott indul a fődíjért.

FONTOS: A világ minden tájáról várják a kulturális örökséget ismerő, szerető és támogató embereket, hogy fedezzék fel a nyerteseket, és szavazzanak online, hogy eldöntsék, ki nyeri az idei Public Choice Award-ot! Szavazni itt lehet: https://vote.europanostra.org/

A díjazottak 4 kategóriában kerültek kiválasztásra:

Konzerváló projektek:
Gare Maritime, Brussels, BELGIUM
Fredensborg Palace Garden, DENMARK
Vardzia Rock-Cut Complex, GEORGIA
Haus Am Horn, Weimar, GERMANY
Plaka Bridge, Epirus, GREECE
18 Ormond Quay Upper, Dublin, IRELAND
Wooden Church of Urși Village, Vâlcea County, ROMANIA
Besòs Water Tower, Barcelona, SPAIN
Mas de Burot, Els Ports Natural Park, SPAIN

Kutatási projektek:
FIBRANET – FIBRes in ANcient European Textiles, DENMARK / GREECE
Control Shift – European Industrial Heritage Reuse in Review, GREECE / THE NETHERLANDS
ART-RISK – Artificial Intelligence Applied to Preventive Conservation, SPAIN

Szervezetek és egyének szolgáltatásai az örökség szolgálatában:
Gjirokastra Foundation, ALBANIA
Technical Committee on Cultural Heritage, CYPRUS
Rita Bargna, ITALY
GEFAC – Group of Ethnography and Folklore of the Academy of Coimbra, PORTUGAL

Oktatási, képzési és figyelemfelhívási projektek:
Following in the Steps of Bulgarian Folklore, BULGARIA
Heritage Hubs, FINLAND / ITALY / SERBIA / SPAIN
The Invention of a Guilty Party, Trento, ITALY
Holidays! In the East and West – The School Church, Groningen, THE NETHERLANDS
European Solidarity Centre – Permanent Exhibition, Gdańsk, POLAND
Morón Artisan Lime, Morón de la Frontera, SPAIN
Archaeology at Home, UNITED KINGDOM
Morus Londinium: London’s Heritage through Trees, UNITED KINGDOM

via

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ